2024. május 17., péntek

Hónapok óta nem történt érdemi előrelépés a befagyasztott magyar EU-források ügyében

A Szabad Európa honlapja

2024. május 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ha meg is kapja az Orbán-kormány az EU-s forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni
A befagyasztott európai uniós pénzek felszabadításához szükséges munka dandárját már elvégezte a kormány, még sincs előrelépés, holott szorít a határidő és a felhasználás adminisztratív követelményei. Ha már eljutottak az út kétharmadáig, akkor most miért toporog Budapest és Brüsszel? – erről szólt  podcastsorozatunk legfrissebb része.

Csatatérkörzetek – Zugló: a nagy DK a polgármestert, a helyi DK viszont a kihívót támogatja
Csatatérkörzetek. Olyan választókerületek, ahol a politikai harc kiélezett, ahol a választások előtt nem tudjuk biztosan, hogy ki győzhet. Budapest 14. kerülete, Zugló ilyen. Horváth Csaba jelenlegi szocialista polgármester ellenfele, a korábbi momentumos alpolgármestere Rózsa András és a fideszes Borbély Ádám lesz. Ellenzék indul egy ellenzékire, de Zuglóban így sem a Fidesz az esélyes.

Orbánnal az EU és a liberalizmus ellen: kisebbségi magyarok az EP-választáson
A Fidesz patronázsrendszerébe hibátlanul betagozódott kisebbségi magyar politikai elit követi patrónusát európai kalandozásában, amelynek sikertelensége a határon túlra menő kormányzati támogatások csökkenését is eredményezte. Az Orbán-hívő erdélyi magyarság közben az EU leginkább EU-szkeptikus társadalmává vált; csak 16 százalékuk gondolja úgy, hogy Putyin felelős a háború kirobbantásáért.

Szlovák belügyminiszter: Magányos farkas volt a kormányfő elleni merénylet gyanúsítottja
A hatóságok vádat emeltek a Robert Ficót szerdán életveszélyesen megsebesítő merénylő ellen, aki a gyanú szerint egyedül tervelte ki és hajtotta végre akcióját. A szlovák miniszterelnök állapota a műtétet követően továbbra is súlyos, de stabil.

A magyar EU-elnökség egyik első teendője a deficiteljárás megindítása lehet saját maga ellen
A dolgok jelenlegi állása szerint a Magyarország által elnökölt első pénzügyminiszteri EU-tanácsülésen hoznak majd döntést a kormányok a deficiteljárás megindításáról hazánkkal és mintegy tucatnyi másik tagországgal szemben. A korrekciós intézkedésekről szóló ajánlásokra ugyanakkor valószínűleg az idei év végéig várni kell.

Orbán Viktor pert vesztett a Pécsi Stop ellen is
A miniszterelnök számos lapot beperelt, miután szemlézték a SPAR vezérigazgatójának interjúját. Hans Reisch ugyanis azt állította: Orbán Viktor arra kérte, adjon részesedést egyik rokonának az üzletlánc magyar leányvállalatában. A kormányfő sorra bukja az ügyben indított sajtópereket.

Elkészült a segélyszállítmányok fogadására szolgáló ideiglenes móló a Gázai övezetben
Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy lezárultak a munkálatok, és így hamarosan megindulhatnak a palesztin enklávé ellátását célzó humanitárius szállítmányok ezen útvonalon is. A vártnál hosszabban, két hónapig zajlott az építkezés, amelyet logisztikai, időjárási és biztonsági kihívások nehezítettek.

Zelenszkij: Az új harkivi fronton rendkívül nehéz a helyzet, de ellenőrzés alatt áll
Az ukrán elnök ellátogatott az északnyugati régióba, ahol az orosz hadsereg nemrég újabb offenzívát indított. A kijevi hadvezetés arról számolt be, hogy a Harkiv várostól nagyjából 45 kilométerre fekvő Vovcsanszk északi részén harcolnak a megszállókkal, akik nem tudtak áttörni a védelmi vonalaikon.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Orbánék nem szavazzák meg a Srebrenica-határozatot

 Orbánék nem szavazzák meg a Srebrenica-határozatot

2024.  május 16.
AP
A srebrenicai Emlékközpont igazgatója igen zavarónak minősítette, hogy Magyarország ellenzi a készülő ENSZ-határozatot, amely a 29 évvel ezelőtti népirtás emléknapjává nyilvánítaná július 11-ét, a tragédia napját. Emir Suljagić azzal vádolta a nacionalista Orbán Viktort, hogy az olyanokkal áll össze, akik tagadják a történteket és revizionisták. Ily módon a magyar kormányfő veszélyes üzenet küld, mármint hogy politikai érdektől függően tetszés szerint figyelmen kívül lehet hagyni történelmi igazságokat.
A közlemény válasz volt arra, hogy Budapesten Szijjártó Péter, Dodiknak, a boszniai szerbek vezérének társaságában bejelentette: a magyar kormány nem szavazza meg a tervezetet, mivel az felszítaná a feszültséget. A vendég szerint pedig destabilizálná a térséget. A két véleményt támogatja Szerbia, Oroszország, valamint Kína is. Mint emlékezetes, a hágai Nemzetközi Bíróság úgy foglalt állást: a 2. világháború óta Srebrenica volt az első genocídium. A szerbek 8 ezer bosnyák muzulmánt öltek halomra.

Szelestey Lajos
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=16335 

2024. május 16., csütörtök

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

Emberi és nemzeti kisebbségjogi napló (303.)

Aki nem hajlandó kételkedni, bigott, aki nem képes rá,
ostoba, aki pedig nem mer, az rabszolga.
George Gordon Noel Byron
 
Juhász Bálint, Várhelyi Olivér és Pásztor Bálint
(Fotó: Facebook/ Juhász Bálint)


Dübörög a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) mindent lehengerlő választási kampánya a június 2-ai helyhatósági választásokra.
Pásztor Bálint, a párt új elnöke, a tisztségében való megerősítése és a lojalitása bizonyítása érdekében, szeretne minél jobb eredményt, nagyobb támogatottságot „sikerként” felmutatni Orbán Viktor magyar és Aleksandar Vučić szerb önkényúrnak. Ezért, a kampányában minden anyagi és egyéb eszközt bevet, ideértve a Véemeszes Magyar Nemzeti Tanács „alapította” sajtót is.
 A vezetékes telefonon nyomást gyakorol, kire kell szavazni – jelentik a polgárok.
Az elhunyt apja nyomdokaiba lépett junior Pásztor és Juhász Bálint, a Tartományi Képviselőház napokban „kinevezett” elnöke és a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke[1], aki az elhunyt Pásztor Istvánt a „mentorának” tartja, a köztisztviselői munkájuk ellenére (amire nem tudni, mikor jut idejük), az egyik rendezvényről a másikra rohangálva megtévesztő beszédeket tartanak, hogy a naiv, becsapott, megvezetett polgárok ismét a pártjuk jelöltjeire szavazzanak.
Szerbiában járt a napokban a Fidesz két kiemelkedő tisztségviselője is, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős Európai Uniós biztos, akik nyilatkozataikkal a VMSZ mellett kampányoltak.


Május 13.
A Fideszes kormány és a VMSZ elárulta a vajdasági magyar közösséget   
 
Pásztor Bálint és Szijjártó Péter (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

– A szerbiai önkormányzati választások tétje, hogy minél több magyar önkormányzat legyen Vajdaságban – nyilatkozta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Belgrádban a Pannon RTV-nek adott interjúban.
– Magyar szempontból a lehető legjobb döntés született azzal, hogy a VMSZ is a kormányzó koalíció része lesz és nyolc államtitkárt ad a kormányzó koalíciónak, ami azt jelenti, hogy a kormányzásnak itt Szerbiában lesz nyolc olyan területe legalább, ahol a VMSZ érdemi beleszólási joggal, döntéshozási joggal rendelkezik. Ezért lenne nagyon fontos, hogy az önkormányzati választásokon is részt vegyenek a magyarok, mert az látszik, hogy ha megindulnak, részt vesznek a választáson, akkor abból mindig nagyszerű eredmény jön ki. Tehát ahhoz képest, hogy mekkora a magyarság aránya Szerbiában, ahhoz képest szerintem igenis nagy dolog, hogy hat parlamenti képviselőnk ott ül a kormánypárti padsorokban, aminek következtében nyolc államtitkár tud dolgozni a szerb kormányban. Tartományi szinten a Vajdaságban is adjuk a házelnököt, a miniszterelnök helyettesét. Azt gondolom, hogy ez nagy dolog – mondta Szijjártó[2].

A magyar külügyminiszternek tisztáznia kellene elsősorban önmagával, hogy hol is él, melyik országban. Így fogalmaz: „hat parlamenti képviselőnk”, „tartományi szinten a Vajdaságban is adjuk a házelnököt”...Kik? Ők, a magyarországi hatalom Szerbiában politizál és képviselőkkel, házelnökökkel rendelkezik?!
Azonkívül jó lenne tudnia, mely községben van „magyar önkormányzat Vajdaságban”? Szerinte mit is jelent a „magyar önkormányzat” fogalma?
Magyar önkormányzatról csak akkor és ott lehet beszélni, ahol magyar a polgármester, a képviselőház elnöke és az önkormányzati képviselők többsége. Szeretnénk ugyan, hogy ha „minél több magyar önkormányzat lenne Vajdaságban”, a helyzet viszont az, hogy mostanra már csupán Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán Véemeszes a polgármester.
A többi vajdasági önkormányzatban, ahol (még) nagyobb számban élnek magyarok, így például Szabadkán is, a VMSZ a Szerb Haladó Párttal (SNS) közösen gyakorolja a hatalmat (a polgármester haladópárti, a képviselő-testület elnöke Véemeszes), mint ahogy tartományi szinten is. Tudjuk jól, hogyan.

Szijjártó körbe-körbe magyarázta, milyen „nagy dolog” az, hogy „hat parlamenti képviselőnk (kinek a képviselője, a Fideszé? – B.A.) ott ül a kormánypárti padsorokban”.
Igen, mind a hat Véemeszes képviselő „ott ül” a szerb parlamentben, de csak ülnek és  a haladó javaslatokra bólogatnak! A fő feladatuk, hogy támogassák a Szerb Haladó Párt összes javaslatát, még akkor is, ha azok a magyar közösség érdekével ellenkeznek. Jó ez kirakatnak a külföld felé! Lám, lám, Szerbiában milyen jó a nemzeti közösségek helyzete!

A VMSZ-nek nem a közösség érdeke a fontos, hanem az, hogy legyen nyolc zsíros fizetéssel járó államtitkári helye a kormányban.
Szijjártó Petyának, persze, halvány fogalma sincsen, hogy Szerbiában mi a szerepe az államtitkároknak. Semmiképpen nem az, hogy „a VMSZ érdemi beleszólási joggal, döntéshozási joggal rendelkezzen”.
Ismernie kellene a szerb államigazgatási törvényt, amelyikben ezt írja: „Az államtitkár a minisztertől kapott meghatalmazása keretében segít a miniszternek. A miniszter nem hatalmazhatja meg az államtitkárt, hogy jogszabályokat alkosson, vagy hogy a kormány ülésén szavazzon” (24/2 szakasz[3]).
Az idézetből jól látszik, hogy a VMSZ-nek, de az államtitkárainak sincs semmilyen „beleszólási”, még kevésbé pedig „döntéshozási joga”. Ott ülnek díszpintyeknek a minisztériumokban és azt kell nekik csinálni, amit a miniszter mond!

Tartományi szinten a helyzet dettó. Juhász Bálintot a haladók – az ellenzék tiltakozása ellenére – „kinevezték” a Tartományi Képviselőház (dísz)elnökének. A SNS minden utasítását követnie, végrehajtania kell, mert ellenkező esetben már rövid úton repül is a tisztségből. Ótott Róbert véemeszes kormányalelnöknek, oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárnak is ugyanez a megalázó szerep jutott.

Aleksandar Vučić szerb elnök Szíjjártó Pétert a külföldi állampolgárok számára adományozható egyik legmagasabb elismeréssel, a Szerb lobogó első rendfokozatával tüntette ki a 2021. évi „Vidovdáni” ünnepségen. A szerb kormány többször is úgy hivatkozott rá, mint Szerbia 2. külügyminiszterére, aki „a Szerb Haladó Párt délvidéki kampánygyűlésén szerb nyelven felolvasott beszédében kijelentette, hogyha szerbnek született volna, akkor a haladókra szavazna”[4].
A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes kormány elárulta a vajdasági magyar közösséget a Szerb Haladó Pártnak, feláldozta a két önkényúr (Orbán és Vučić) „stratégiai partnerségének” oltárán.
Melyik országnak is a külügyminisztere Szijjártó Péter? Kinek az érdekeit is kellene képviselnie? Miért kell, minek jó, kinek használ hazudni az agonizáló vajdasági magyar közösségnek?


Május 14.
Várhelyi Olivér virtuális világa 
 
Várhelyi Olivér szabadkai „megbeszélései”
(Fotó: pannonrtv.com)


Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős Európai uniós biztos a VMSZ meghívására Szabadkára látogatott.
– Szerbiában a magyar kisebbség a jogai teljes tiszteletben tartása mellett tudja megélni magyarságát, ezért példaértékűnek számít Európában – hangsúlyozta Várhelyi Olivér Szabadkán.
Mint mondta, számára különösen fontos volt a kisebbségek ügye a most véget érő európai bizottsági tisztségében, és igyekezett megmutatni azokat az értékeket, amelyeket a nemzeti kisebbségek képviselnek Európában, írja az MTI[5].
Rámutatott, hogy a magyar nemzeti kisebbség Szerbiában nemcsak szerves része az országnak, de a politikai hatalomban is jelen van, hiszen a kormánykoalíció része, van magyar frakció a szerb parlamentben, a vajdasági parlament elnöke magyar, és vannak magyar iskolák és templomok a Vajdaságban. – Azért is jöttem, hogy megerősítsem magam abban, hogy jó úton járunk, jó dolgot csinálunk, és ha mindenki azt tenné, ami itt történik, akkor sokkal jobb lenne a világ mindnyájunknak, főleg a kisebbségeknek – húzta alá az uniós biztos[6].

Igaza van Várhelyinek, amikor azt mondja, hogy „Szerbiában a magyar kisebbség a jogai teljes tiszteletben tartása mellett tudja megélni magyarságát”. A mondat azonban nem jelenti azt, hogy így is van. Ezért a másik fele, miszerint a vajdasági magyar közösség helyzete „példaértékűnek számít Európában” – tiszta fikció! Nem a valós helyzeten alapul.
Azok számára, akik Szerbiában élnek és elolvasták Olivér nyilatkozatát, világos, hogy az EU biztos (aki elsőre „nem ment át a brüsszeli vizsgán”[7]) nem ismeri a szerbiai helyzetet, a magyar közösség helyzetét pedig még annyira se, hogy a valóságtól távoli virtuális világban és jólétben él (amit az időközben felszedett testsúlya is bizonyít)!

Az, hogy a VMSZ „jelen van a politikai hatalomban, hogy a kormánykoalíció része, van magyar frakció a szerb parlamentben, a vajdasági parlament elnöke magyar, és vannak magyar iskolák és templomok a Vajdaságban” csak a haladópárti és a Fideszes politikai bábkirakat része.
A nemzeti kisebbségi közösségek valós helyzete Szerbiában távol van az uniós csatlakozási kritériumoktól, amelyek – s ezt a biztosnak tudnia kellene – „a demokráciát, a jogállamot és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitását, a kisebbségi jogok tiszteletben tartását és védelmét”[8] hirdetik! Mit tett Várhelyi Olivér ezeknek a követelményeknek a megvalósítása érdekében? Mivel javult a magyar közösség helyzete a VMSZ egyeduralma alatt? Talán azzal, hogy 70 ezerrel kevesebben lettünk?

Nem emlékszem olyan hírre/eseményre, miszerint Várhelyi uniós biztost különösebben érdekelte volna a vajdasági magyar közösség helyzete, bármikor is komolyabban foglalkozott volna problémáink megoldásával, a Vémeszes megélhetési karvalyképviselőkön kívül a közösség más tagjaival is találkozott volna. Szabadkai látogatása is csupán propaganda jellegű volt, a VMSZ választási kampányát szolgálta!

BOZÓKI Antal

__________
[1] Intéző Bizottság. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/intezo-bizottsag
[2] Szijjártó: a választások tétje, hogy minél több magyar önkormányzat legyen Vajdaságban. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/szijjarto-valasztasok-tetje-hogy-minel-tobb-magyar-onkormanyzat-legyen-vajdasagban, 2024.05.13. 17:50 - 17:57, és Szijjártó: A választások tétje, hogy minél több magyar önkormányzat legyen Vajdaságban. https://szmsz.press/2024/05/13/szijjarto-a-valasztasok-tetje-hogy-minel-tobb-magyar-onkormanyzat-legyen-vajdasagban/, 2024. május 13. 18:40. Lásd még: Szijjártó Péterrel egyeztetett a VMSZ elnöke. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29593/Szijjarto-Peterrel-egyeztetett-a-VMSZ-elnoke.html2024. május 13. 18:37, és A folyamatban lévő és újabb tervekről. Magyar Szó, 2024. május 14. 4.
[3] ÁLLAMIGAZGATÁSI TÖRVÉNY. Az SZK Hivatalos Közlönye, 79/2005., 101/2007., 95/2010. és 99/2014. szám. https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven, vagy ZAKON O DRŽAVNOJ UPRAVI, "Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 101/2007, 95/2010, 99/2014, 47/2018 i 30/2018 - dr. zakon. https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_drzavnoj_upravi.html
[4] Szijjártót és Dodikot is kitüntette Vučić a „Vidovdáni” ünnepségen. https://delhir.info/2021/06/30/szijjartot-es-dodikot-is-kituntette-vucic-a-vidovdani-unnepsegen/, 2021. június 30. 12:55
[5] Várhelyi Olivér Szabadkán: A szerbiai magyarság helyzete példaértékű. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29599/Varhelyi-Oliver-Szabadkan-A-szerbiai-magyarsag-helyzete-peldaerteku.html2024. május 15. 0:26
[6] Uo.
[7] Nem ment át Várhelyi Olivér a brüsszeli vizsgán. https://bozokiantal.blogspot.com/2019/11/nem-ment-at-varhelyi-oliver-brusszeli.html, 2019. november 14. 14:53
[8] Csatlakozási kritériumok (koppenhágai kritériumok). https://eur-lex.europa.eu/HU/legal-content/glossary/accession-criteria-copenhagen-criteria.html


Danas, 2024. május 16. 11.

Hat lista nevében szerepel együtt Pásztor Bálint és Vojislav Šešelj

 Hat önkormányzati lista található, amelyen a Szerb Radikális Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői közösen küzdenek a szavazatokért

<span class="entry-title-primary">Hat lista nevében szerepel együtt Pásztor Bálint és Vojislav Šešelj</span> <span class="entry-subtitle">Hat önkormányzati lista található, amelyen a Szerb Radikális Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői közösen küzdenek a szavazatokért</span>

Az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában elhangzott, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség  képviselői Palánkán, Bácson, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica), Versecen, Verbászon, Hódságon (Odžaci) és Belgrádban is a Szerb Haladó Párt listáján indulnak a június 2-ai önkormányzati választáson.

Muci Szántó Márta műsorvezető vendége Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, s ezzel kapcsolatban ki is kérte a pártelnök véleményét, kihangsúlyozva, hogy az említett községek közül a belgrádi a problémás, mivel ott a listán a háborús bűnös Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Párt jelöltjei is a listán szerepelnek. Nem tudni miért maradt elhallgatva az az információ, hogy nemcsak a belgrádi lista nevében szerepel Pásztor Bálint és Vojislav Šešelj neve, hanem azon kívül még ötben, vagyis összesen hat olyan önkormányzati lista található, amelyen a Szerb Radikális Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői közösen küzdenek a szavazatokért. Csak Palánka a kivétel, ott ugyanis a radikálisok olyan erősek, hogy saját listát állítottak, és külön indulnak az önkormányzati választáson.

– Mondhattuk volna, hogy mivel a haladók a radikálisokat is feltették a belgrádi listára, ezért mi köszönjük szépen, nem kérünk abból, hogy két mandátum után a VMSZ-nek legyen önkormányzati képviselője. Ezzel azt érnénk el, hogy annak a néhány ezer magyarnak aki Belgrádban él, nem lenne képviselője, és nem nyernénk vele semmit, védtelenek lennének a belgrádi magyarok – mondta Pásztor Bálint, aki így folytatta:

– Mivel a radikálisok nem olyan képviselőjelölteket neveztek meg, akik bármikor felléptek volna a magyarok ellen, így mi elmondtuk, hogy nem örülünk a radikálisoknak, de ez nem elegendő ok arra, hogy védtelenül hagyjuk a magyarok érdekérvényesítését. A fővárosi magyaroknak a jövőben is lesz városi képviselőjük – nyilatkozta a VMSZ elnöke, aki ironikusan így fejezte be mondandóját:

– Én amondó vagyok, ha az ellenfeleinknek ez az egyetlen dolog, amivel bele tudnak kötni a VMSZ politizálásba, akkor egészségükre váljék! Szajkózzák ezt, hogy a VMSZ a belgrádi fővárosi választási listán ilyen döntést hozott. Igen, ilyen döntést hozott, így a belgrádi néhány ezer magyarnak lesz képviselője a jövőben is.

https://szmsz.press/2024/05/16/hat-lista-neveben-szerepel-egyutt-pasztor-balint-es-vojislav-seselj/

Hibás számításon alapul a magyar kormány abszolút téves irányú, oroszbarát külpolitikája

A Szabad Európa honlapja

2024. május 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét
A nemzetbiztonsági elemző és volt nemzetbiztonsági főtiszt szerint félreértés azt gondolni a magyar kormány oroszbarát külpolitikájáról, hogy pusztán piti zsaroláson és üzleti juttatásokon alapul: ennél nagyságrendekkel komolyabb stratégiai együttműködésről van szó.

Brüsszeli előrejelzés: Magyarország egy lépéssel közelebb a deficiteljáráshoz
Javuló növekedési kilátás mellett az európai uniós referenciaértéket továbbra is jelentősen meghaladó államháztartási hiányra, illetve 2024-ben az államadóssági ráta növekedésére számít Magyarországon legfrissebb makrogazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság. Mindez előrevetítheti a deficiteljárás júliusi megindítását hazánkkal szemben.

Túl van az életveszélyen a nyitrabányai merénylet után Robert Fico
A szlovák miniszterelnökre a Nyitrabányán (Handlová) megtartott kormányülés után lőttek rá, a helyi kultúrház előtt. A szlovák belügyminisztérium merényletkísérletnek nevezte a támadást, elkövetésével pedig egy 71 éves lévai férfit gyanúsítanak, akit a helyszínen elfogtak.

Az Egyesült Államok további egymilliárd dollár értékben küld fegyvereket Izraelnek
Az amerikai kormány arról tájékoztatott több törvényhozót, hogy nagyjából egymilliárd dollár értékben küld még fegyvereket és lőszereket Izraelnek, azt azonban nem tudni, mikor kerül sor a leszállításukra.

Georgiai elnök: Az ország túlélése forog kockán a „külföldiügynök-törvény” elfogadásával
Szalome Zurabicsvili ismét leszögezte, hogy meg fogja vétózni a sokat bírált, orosz mintára bevezetni kívánt jogszabályt, még ha a kormánypártnak meg is van a parlamenti többsége a felülírásához.

Kormányátalakítás: Putyin forrásokhoz próbál jutni Ukrajna és a Nyugat elleni hosszú háborújához
A Moszkvában rendkívül ritka kormányátalakítás oka elemzők szerint az, hogy folyamatosan táplálni kell az Ukrajna elleni háborút és a konfrontációt a Nyugattal. Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadóját nevezte ki védelmi miniszternek, hogy így érvényre juttassa „Oroszország hadiipari komplexumának és gazdaságának erejét”.
 
Amit még tudni érdemes
Belső dokumentumok bizonyítják, hogy a magyar külügy tudott az orosz kibertámadásokról – amiket két éve még kampányhazugságnak neveztek (444)
A lap új iratokat mutat be, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen. Nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről.

Mészáros Lőrinc már 1000 milliárdnál tart, Tiborcz István is belépett a 100 milliárdosok közé (24.hu)
Egy év alatt 50 százalékkal növelte vagyonát Mészáros Lőrinc, de majdnem teljesítette ezt a miniszterelnök veje, Tiborcz István is. Akadt, aki náluk is jobban szerepelt: dupláztak Schmidt Máriáék és az állami propagandát közvetítő kommunikációs cégcsoport tulaja is.

Szijjártó Péternek 140 millió forintért béreltek máltai luxusrepülőt Kambodzsába (Átlátszó)
A most vizsgált két hivatali út során a külügyminiszter mindkét esetben a VistaJet magánrepülőgépes társaság jetjeit használta.

Orbán Viktor saját haszonszerzése érdekében árulja Magyarországot és Európát Kínának (HVG)
Egy-két éven belül ezermilliárdos árbevételt hozhatnak az Orbán-kormányhoz közel álló cégeknek azon megállapodások, amelyeket a kínai elnök budapesti látogatásán írtak alá. Peking propagandagépezete jogsértő módszerekkel is segít Brüsszel közös elfoglalásában.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

2024. május 15., szerda

Újabb lista, amelyen együtt szerepel a VMSZ-es és a radikális jelölt

  

A VMSZ lakossági fóruma Verbászon 2024. május 14-én (balról jobbra): Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke, Kovács Elvira, a párt köztársasági képviselője, valamint Bógáncs Andrijašević Lívia, a Verbász holnap nevet viselő lista jelöltje (Fotó: Kovács Elvira/Facebook)

2024. máj. 15. 13:11

Nemcsak a belgrádi önkormányzati választásokon indul közös listán a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Radikális Párt jelöltje: az Aleksandar Vučić – Verbász holnap elnevezésű listán is szerepel egy VMSZ-es és két radikális párti jelölt.

A VMSZ Bógáncs Andrijašević Líviát jelölte, aki a tizedik helyen található a harminchat nevet tartalmazó listán, míg Bojan Japundža a tizenhetedik, Aleksandar Polovina pedig a harmincnegyedik helyen szerepel.

Kovács Elvira, a szerbiai köztársasági parlament alelnöke, a Pannon Televízió tudósítása szerint a következőket mondta Verbászon a kampányrendezvény során:

„Az ilyen helyzetek mutatják, hogy mennyire fontos, hogy fenntartsuk a koalíciót, az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Vannak olyan önkormányzatok, ahol sajnos már önállóan nem tudunk képviselőt bejuttatni. De mivel az a fontos, hogy minden egyes magyar, vajdasági magyar be tudjon kopogni magyar képviselőhöz, itt a Szerb Haladó Párt listájáról indul befutó helyről Líviánk, aki mindig szívvel lélekkel képviselte az itteni magyarság érdekeit, elsősorban az oktatás, az óvodai oktatás területén végzett munkájával, harccal bizonyította ezt többször is.”

A lista nevében – csakúgy, mint a belgrádi választási lista esetében – megtalálható Pásztor Bálint, a VMSZ elnökének, és a háborús bűnökért Hágában jogerősen elítélt Vojislav Šešelj, a vajdasági magyarokat egy szendviccsel kiűzni akaró soviniszta csetnikvajdának, a Szerb Radikális Párt vezetőjének a neve.

Pásztor Bálint a belgrádi lista közzététele után a következőket írta:

– Igen, a választási lista nevében szerepel például Vojislav Šešelj, Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Miloš Vučević és az én nevem is.  Ha az ellenzék tömbösödik, így kell tennie a hatalmi koalíciónak is. Nincs itt semmi látnivaló, megspórolom a liberálisoknak és az oknyomozóknak a „nagy leleplezést”, amire Pressburger Csaba, a Magyar Szó 2011-ben leváltott főszerkesztője a következőképp reagált:

„Szerintem meg ettől a Pásztor–Šešelj-összeborulástól minden tisztességes, a józan eszét és emlékezőképességét még őrző vajdasági magyarnak borsódzik a háta és felfordul a gyomra, mert megbocsáthatatlan és elfogadhatatlan eszmék és tettek bocsáttattak meg és fogadtattak el általa – ha tetszik, ha nem: a vajdasági magyarok nevében. Meggyőződésem, hogy Csubela Ferenc, Kasza József, de talán még Pásztor István is – ha élnének – mélységesen elítélnék, amit most tett a VMSZ vezetése az ő politikai hagyatékukkal – egy tál lencséért, azaz egyetlen önkormányzati képviselői helyért cserébe.”

https://szmsz.press/2024/05/15/ujabb-lista-amelyen-egyutt-szerepel-a-vmsz-es-es-a-radikalis-jelolt/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2vfwDn4qUCaqEG6deszzEZCfSi30MDmWdCPAHeyeHPcAcWqtvXGAbNaqU_aem_AQCo_-HxT_f2_4kwu7XBzemPPryO9XDiwxGzhfN4RuJ4WVLnkD-KBZf2TF9aH7MJVTYt_1Dd6_xDIvdjKOvemSy4