2024. október 2., szerda

Megrendelt VMSZ történelem

Emberi és nemzeti kisebbségjogi napló (310.)

A sajtóban vannak jó hírek, de hamisak.
U našim medijima ima lepih vesti, ali su lažne.
Milan R. Simić

Szeptember 16.
„Minden alkotmányos és jogi normát megsértettek”!

A VMSZ tartományi képviselői
(Fotó: Hét Nap, 2024. február 9.)

– Vajdaság idei költségvetése a köztársaság költségvetésének mintegy öt százalékát teszi ki. Bár minden hét százalék alatti összeg alkotmányellenesnek minősül, sem a vajdasági hatóságok, sem az Alkotmánybíróság nem emelt szót a döntés ellen.
Minden alkotmányos és jogi normát megsértettek. Az alkotmányban az áll, hogy Szerbiában Vajdaság autonóm tartomány. Holt betű lenne az autonómia az ország legmagasabb szintű jogi normájában? – tette fel a kérdést az N1[1]
Az alkotmány ugyanis kimondja, hogy „Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetése a Szerb Köztársaság költségvetésének legalább hét százalékát teszi ki”[2].

Az autonóm tartományok pénzügyi autonómiája (184/3 szakasz)

Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetése a Szerb Köztársaság Költségvetésének legalább 7%-át tesz ki, azzal, hogy ebből a 7%-ból 3%-ot a nagymunkálatok finanszírozására kell fordítani[3].

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a 2023. évi választási programjában[4] az „autonómia” szó csak egyetlen alkalommal található meg, éspedig Vajdasággal kapcsolatban, a 3. fejezet címében, ahol ezt írja: „Azon tevékenykedünk, hogy a Vajdaság AT pénzeléséről és hatásköreiről szóló törvények sarkalatos törvények legyenek, hogy az Alkotmány több eredeti hatáskört biztosítson, valamint, hogy pontosan határozzák meg a Vajdaság AT pénzelési forrásait”[5]. A program a 7 százalékról említést sem tesz!
A párt nemhogy a magyar autonómiáért nem áll(t) ki, de Vajdaság autonómiája érdekében sem tett semmit. Ezzel is átverte a választóit!


Szeptember 17.
Megrendelt VMSZ történelem

 

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) dinasztiás elnöke (a fotón) megrendelte a párt történetének a megírását. Facebook bejegyzésben közölte azt is, hogy kiket kért fel erre.
– A Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ három évtizedének megírására a történelemtudományok doktorait, történészeket, újságírókat kértem fel, akik hosszú éves szakmai tapasztalattal és szerzői múlttal rendelkeznek. Dr. Forró Lajos, történész, egyetemi docens, az SZTE Juhász Gyula a Pedagógusképző Kar közkapcsolati dékánhelyettese, tanszékvezető, dr. Mészáros Zoltán, a szabadkai Történelmi Levéltár fő levéltárosa, Német Klaudió történész, Pesevszki Evelyn okl. jogász, újságíró, Ternovácz István rádiós újságíró és Kávai Szabolcs történész már javában dolgoznak! Az első megbeszélést július 22-én tartottuk, ma a részletekről egyeztettünk. A Vajdasági Magyar Szövetség polgárok egyesületeként alakult meg 1994-ben, egy évvel később alakult párttá. A 30. születésnapunkat június 18-én önkörben már megünnepeltük és az év végéig ünnepi akadémiát (magyarul díszelőadás – a szerk. megj.) is szervezünk magasrangú hazai, anyaországi és külhoni politikai vezetők részvételével. A jövő év júniusára elkészül a könyv, párttá alakulásunk 30-ik évére! A 30. TISZTELETÉRE! – írta a junior Pásztor[6].

Könyv készül, tehát, a VMSZ „párttá alakulásának 30-ik évére”. Azt is tudjuk, hogy az apja pártelnöki székébe ült Pásztor Bálint rendelte meg, és hogy kik lesznek az általa választott szerzők, akikkel a részletekről már „egyeztetett”, vagyis megkapták az utasításait.
El tudjuk azt is képzelni, hogy a megrendelt párttörténet csakis olyan lehet, amilyen – Fremond Árpád az MNT elnökének a szavaival – az új pártelnök „politikai beállítottsága szájízének”[7] és Pásztor István érdemtelen kultusza ápolásának megfelel.
Elképzelhető az is, hogy a pártkönyv kötelező olvasmány lesz a VMSZ és az MNT tagságának, a testület által „alapított” média munkásainak, a párt kinevezett kádereinek, a Prosperitati Alapítvány pályázatai nyerteseinek, a MNT kiemelt jelentőségű intézményei dolgozóinak, az Európa Kollégium pályázat nélkül felvett alkalmazottainak, de mindenki más számára is, aki itt akar maradni. Akárcsak egykor a Szovjetunió Kommunista (bolsevik) Pártjának története című publikáció, vagy a Mao Ce-Tung kínai kommunista pártelnök vörös könyvecskéje.

Idővel meg kell azonban majd a történészeknek, politológusoknak írni egy másik könyvet is, amelyik tárgyilagosan mutatja be a vajdasági magyar közösség leépítésének és jogai sorvasztásának a történetét a néhai pártelnök Pásztor István, Hajnal Jenő és Fremond Árpád MNT elnökök, valamint a junior Bálint elnöksége alatt.
Az is benne lesz a könyvben, hogy a VMSZ „érdekképviselete” idején hogyan jutottunk odáig, hogy 70 ezer magyarral lett kevesebb a Vajdaságban, hogy megszűnt a sajtó szabadsága, hogy mérgezetté vált a közbeszéd? Ezeket a cáfolhatatlan tényeket semmilyen megrendelt írásokkal, bértollnokokkal eltussolni nem lehet!

BOZÓKI Antal

__________
[1] Vajdaság 5 százalékot kap a költségvetésből az alkotmánnyal szavatolt 7 helyett.
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29925/Vajdasag-5-szazalekot-kap-a-koltsegvetesbol-az-alkotmannyal-szavatolt-7-helyett.html, 2024. szeptember 16. 16:45

[2] Uo.

[3] A SZERB KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA. Az SZK Hivatalos Közlönye, 98/2006. szám. https://www.mnt.org.rs/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven

[4] A Vajdasági Magyar Szövetség választási programja (2023–2027). 3. Európai integráció, Vajdaság autonómiája és funkcionális decentralizáció. https://www.vmsz.org.rs/vajdasagi-magyar-szovetseg-valasztasi-programja-2023-2027.

[5] Uo.

[6] Ők írják a VMSZ 30 évéről szóló könyvet. https://szmsz.press/2024/09/17/ok-irjak-a-vmsz-30-everol-szolo-konyvet/, 2024. szeptember 17. 17:32

[7] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16. Lásd még a Pártalapú „eligazítás” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16353, 2024. május 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése