Bevallom, most szakasztott olyan dilemmában leledzem gasztro-ügyben, mint
amilyenben találta magát az általános közbiztonság romlása témájában az elmúlt
napokban a Magyar Nemzeti Tanács. Tépelődésünk közös, egy és ugyanaz. Szükséges-e,
illendő-e a kis hazánkban egyre csak mélyülő népnyomor idején fenséges, fejedelmi,
többfogásos lakomáról (ráadásul meglehetősen elfogult módon és citromsárgán irigykedve) értekezni, vagy nemesebb
szemlesütve, fülbedugva és szájbecipzározva hallgatni? Vannak érveim is,
ellenérveim is…
Főtisztelendő Paskó Csaba igen nagy tudású ember hírében áll. Sokoldalú,
szivárványszínű egyéniség. A Kelebián szolgáló lelkész (ahányszor csak
megnyilatkozik) mindig tud valami meghökkentőt mondani. Talán egy évvel ezelőtt
hallottam egy vele készült interjút, amelyben arról is beszélt, hogy a papot
(meg a kutyát) a szája végett szokás tartani. Ezt akkor egy életre
megjegyeztem. Most alighanem ki lehetne szélesíteni ezt a haszonelvűség-palettát
azzal is, hogy: meg a kiváló főztje, kosztja végett. A szóban forgó
főtisztelendő ugyanis legendás hírű, párját ritkító szakácsművész.
Épp a napokban nyilatkozott (meglehetősen ínycsiklandó és nyálelválasztást
serkentő módon) a Szabadkai Rádió egyik műsorában legutóbbi ilyen irányú,
gasztronómiai szárnypróbálgatásáról. Ami persze – ahogy Bozsik Péter barátom
mondaná – igazi „gurmandiai partraszállásos” remekművé és ízig-vérig sikertörténetté
avanzsált.
Paskó atya arról mesélt, hogy nemrégiben a szabadkai Vince-napi borbálon
főszakácsként tevékenykedett. S hogy ott miket, miféléket, mi mindent nem
csavarintott ünnepi menüsor gyanánt. (Valahogy úgy, ahogyan a régi mondás is
tartja: sütött, főzött, tüzet sem gyújtott.) Készült ott, a főtisztelendő keze
nyomán, mindenféle válogatott finomság. Dinsztelt vöröskáposzta,
madársalátaágy, gyömbéres/mézes/narancsos vinaigrette, wellingtoni marha,
genovai pesto, rosé kacsamell, blansírozott körte és nem utolsósorban máktorta
á la Paskó.
Tudom, hogy kizárólag bennem van a hiba, és csakis a (Hamvas Béla által is
magasztalt) rántottleveshez szokott „belügyminiszterem” az oka, de nekem
valamiért mégis megfeküdte a gyomromat a felsorolt (felszolgált) nemes,
„királyi” étekfűzér. Talán amiatt, mert úgy gondolom, hogy a jelenlegi ínséges
időkben csínján kéne bánni a kissé megalomániás, túláradóan fűszergőzös, főzőshow-szerű
gasztropartikkal. Minthogy mostanság édeskevés család vasárnapi asztalára jut bélszín,
kacsamell vagy éppen libacomb. Emiatt aztán nagyon könnyen visszatetsző lehet
és egyenesen ellenszenvet válthat ki az éppen csak tengődő, vegetáló szabadkaiakból
az efféle látványbál. Egyrészt azért, mert igencsak költséges az ünnepségen
felvonultatott (nyilvánvalóan válogatott alapanyagokból komponált) egyik-másik
ételköltemény és az asztalra varázsolt ízkavalkád, másrészt azért, mert van
benne egy porció feltűnési viszketeg, önmutogatás, sznobizmus is. Az ilyesmi pedig
méltán irritálhatja a város szegény/szegényebb/legszegényebb kategóriákba
sorolt lakóinak érzékeny száj-nyálkahártyáját és a folyton izgő-mozgó
bélgiliszta-telepét.
Nem először hallván erről a rendkívül ügyes kezű lelkészszakácsról, én,
kisgonosz rögtön képzetet társítottam magamban. Hej, mi mindent tudna
varázsolni ez az Istenadta jóember a városi Vöröskereszt ingyenkonyháján! Ha
egyszer oda beszabadulhatna! Micsoda színeket, ízeket és illatokat. Úgy meg
tudná részegíteni és bolondítani az unalomig erőltetett és egymást váltó
krumpli-, rizs- meg bab bázisú egytálétel-variációkat, hogy csak na! Mind a tíz
ujjukat megnyalnák a városi szociális kifőzde kétségkívül jobb menüsort érdemlő
napi törzskosztosai. Persze belátom én, hogy irreális lenne egy ilyen kivételes
képességű embertől elvárni azt, hogy most hagyjon ott csapot-papot és szegődjön
el séfnek a humanitárius szervezethez, de talán időnként (mondjuk esztendős
ünnepeinkkor) varázsolhatna valami nem szokványosat a még az ételben is
szűkölködők húsvéti/karácsonyi asztalára is. Vagy legalább megpróbálná
elcsábítani a templom egere szegénységű családokat a már jól bevált csirkelábpörkölttől
meg a krumplipaprikástól. Már az is egyfajta kegyelmi állapot lenne. És nem
csupán a nincstelenek passiója meg Paskó atya passziója. Hanem magának az Úrnak
is tetsző cselekedet.
Szabó Angéla
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése