2024. június 10., hétfő

A szervezet, címlista és politikusok nélküli Tisza Párt, azaz Magyar Péter óriási sikerét hozta a választás

A Szabad Európa honlapja

2024. június 10.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Nagyot bukott a régi ellenzék, kisebbet a Fidesz és áttört a Tisza
Az ellenzék már beárazta a bukást, de a Fidesz is nyögvenyelősen kommunikálhatja győzelemként a választási eredményeket. A szervezet, címlista és politikusok nélküli Tisza Párt, vagyis Magyar Péter hatalmas sikerét hozta a választás. Nagy kérdés, mit kezd vele, és hogyan fog politizálni a Fidesz, mivel teljesen új politikai helyzet lett az országban.

A legek választása volt a most vasárnapi, Orbán Viktor kettős győzelemről, Magyar Péter pedig politikai földindulásról beszélt. A Szabad Európa folyamatosan frissülő cikkben követte a nap eseményeit.

A progresszív centrum tartja magát, nem lesz trónfosztás az Európai Parlamentben
A vártnál kisebb veszteséget könyvelhetett el a vasárnap véget ért európai választásokon a három nagy pártcsoport alkotta centrum, de a konzervatív-radikális jobboldal sem volt képes jelentősen növelni mandátumainak számát. Ursula von der Leyen esélyei tovább nőttek az európai bizottsági elnöki poszt megtartására.

„Lefizetik az embereket”: Helytartók – kis falvak nagy ispánjai a Fidesz szolgálatában
Borsodban úgy tűnik, hogy a Fidesznek több, romák lakta települést is sikerült integrálnia a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. A Szabadonban Báthory Róbert széltében-hosszában bejárta Kelet-Magyarországot, hogy megtudja, kinek mit ígérnek a szavazataiért: krumplit, pénzt, közmunkát vagy esetleg valódi demokráciát?

Félidőben lemondott Csák János miniszter
A választásokra időzítette lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter, az érintett maga számolt be a váltásról. Döntését a kormányfő már el is fogadta. Csák indoklása szerint nem ilyen rövidre tervezte a miniszterségét, de a négy évre szánt feladatokat két év alatt végezték el. Emellett tele van még energiával, de most már lehetőséget kell adni az államigazgatásban dolgozó rengeteg tehetséges fiatalnak.

Búcsú a legalantasabb választási kampánytól
Jó döntés volt a választás előtti napra tenni Magyar Péter záró választási nagygyűlését a Hősök terén. A legalább a Békemenet résztvevőinek számát elérő tömeg erős impulzus volt a másnap urnák elé járuló bizonytalankodók számára, még ha az előrejelzések a Fidesz szokásos nagy győzelmét jósolják is. A hét fontos eseménye volt Szentkirályi Alexandra visszalépése a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára.

Felmérhetők-e a dezinformáció lehetséges hatásai?
Az Európai Unió dezinformációellenes csapata előző hónapban olyan orosz nyelvű videót leplezett le a YouTube-on, amely szerint emberek menekülnek a diktatúra elől Lengyelországból, hogy Oroszország közeli szövetségesénél, Belaruszban találjanak menedékre.

Kimentettek négy túszt az izraeli erők Gázából – a Hamász szerint több mint 200 palesztin élete árán
Az izraeli erők szombaton négy túszt mentettek ki élve két különböző helyről a Gázai övezet középső részén, al-Nuszeiratban – közölte a hadsereg. A túszmentő akció idején tűz alá vették egy lakónegyed szívét, ahol az izraeli katonai szóvivő szerint a Hamász a civilek között rejtegette a túszokat.

Hrutka Róbert: „Pár jó hang is képes megváltoztatni a világot”
A zene pont olyan, mint az élet: megírjuk, eljátsszuk, és nem marad utánunk semmi, csak a dal. De nagyon nem mindegy, hogy milyen az a dal, amit hátrahagyunk – vallja Hrutka Róbert Artisjus- és Fonogram-díjas zenész, zeneszerző, énekes és producer.

Szőke Judit: A legszegényebbek arra szavaznak, akire a helyi polgármester mondja
Szőke Judit szerint addig nem lehet a legszegényebb rétegek felzárkóztatásáról beszélni, amíg az alapvető szociális juttatások összege meg nem emelkedik. Az Új Start Alapítvány igazgatója szerint több értelme van jól felépített segítő programokat működtetni, mint emberi méltóságról beszélni nekik. A választásokon pedig arra szavaznak, akire a helyi polgármester mondja. A Szelfi vendége Szőke Judit volt.
 
Amit még tudni érdemes
Novák, Varga, Szentkirályi… Odadobott nők az eddigi legabszurdabb kampányban (Válasz Online)
Pénteken visszaléptették Szentkirályi Alexandrát, ahogy azt Karácsony Gergely rég megjósolta. Keretes szerkezet látszik kibontakozni tehát: ez a furcsa időszak Novák Katalin és Varga Judit „odadobásával” vette kezdetét.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése