2024. június 30., vasárnap

Harmincéves a szolgapárt

 Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

Magyarkanizsa 2024. június 18. (Fotó: Tómó Margaréta)

Június 18-án „mintegy ezer tag, aktivista jelenlétében a magyarkanizsai vásártéren”[1] ünnepelték meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megalakulásának 30. évfordulóját. Egész „népünnepélyt” szerveztek. „Volt paprikás, üdítő, torta, sör és élő zene is. Az ünneplésre meghívták többek között a VMSZ alapító tagjait, valamint a sajtó képviselőit is. Az est folyamán többek között a Joker együttes szórakoztatta a VMSZ tagokat, aktivistákat”[2].
Mire volt jó ez a nagy felhajtás, a szertelen költekezés? Van-e/volt-e ok ilyen aránytalan ünneplésre? Talán a pártnak a vajdasági magyar közösség fejlesztésében elért sikereit ünnepelték? Vagy Pásztor Bálint nagyzási hóborttal akarta leplezni, hogy a VMSZ vezetősége elárulta a közösséget?


A VMSZ 30 évvel ezelőtti megalakulásának körülményeiről[3] Balla Lajos írásából azt lehet megtudni, az alapítók eredeti elképzelése az volt, hogy az új szervezet „politikai érdekvédelmi és érdekérvényesítő szereppel lesz felhatalmazva”[4].
Ez a célkitűzés Csubela Ferenc[5] és Kasza József[6] elnökök ideje alatt többnyire – kisebb nagyobb – intenzitással meg is valósult. A VMSZ-nek volt tartása, határozottan kiállt és minden szinten hatékonyan képviselte az őshonos vajdasági magyar közösség érdekeit.

A politikai irányváltás a 2007. május 5-én ugyancsak Magyarkanizsán tartott 11. tisztújító közgyűlés után kezdődött, amikor a tavaly elhunyt Pásztor István került a pártelnöki pozícióba[7].
– Pásztor István pártelnöki karrierje fantasztikusan indult. Sikeresen ötvözte a csubelai békés diplomáciát és a kaszai határozottságot. Eleinte sokat, szinte mindent megtett a vajdasági magyarok összefogásáért. Toleranciával, békességgel. […] Dühét és haragját sohasem mutatta ki, de amikor már hatalma volt emberi sorsokról dönteni, akkor jött a jaj. Akit a fogára vett, annak sohasem bocsátott meg, s ha alkalma nyílt rá, előbb-utóbb elgáncsolta. Később már közismert a helyzet: a vajdasági magyarság egysége nem volt számára fontos. Más vizekre evezett […] – írja Miskolczi József, aki Pásztor „közeli munkatársa”[8] is volt.

A volt pártvezér autokrata jellemére utal az is, hogy mindenkit eltávolított a pártjából, akinek bármilyen véleménye volt, aki másként, közösségben és nem csupán pártban gondolkodott.
Először (2010. február 10-én) Kasza Józsefet a párt előző elnökét[9], és Bunyik Zoltánt – aki a 2000-es rendszerváltás után a VMSZ alelnöke, a tartományi művelődési és oktatási titkár is volt [10] – zárták ki a pártból[11].
Kasza József egy beszélgetésben a kérdésre, hogy „miért zárták ki a VMSZ-ből”, azt válaszolta, „azért, mert azt mondtam, hogy az ellenséggel szövetségre lépni nem szabad”[12]. „Kasza itt arra utal, hogy a VMSZ egyre inkább elkezdett együttműködni a Szerb Radikális Pártból (SRS) kiváló, Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Párttal (SNS)”[13].
Két évvel később mégis azokat az óbecseieket záratta ki a pártból, akik koalíciós szerződést kötöttek a Szerb Haladó Párttal[14].

2016-ban 82 személyt zártak ki a VMSZ-ből, mert más nézeteik voltak, és később csatlakoztak a (tevékenységét 2022. december 6-án felfüggesztett) Magyar Mozgalomhoz[15].
Ezek között volt a párt harmadik és negyedik szabadkai polgármestere, Kucsera Géza és Maglai Jenő is. (Az első két szabadkai magyar polgármestert, Kasza Józsefet és Ispánovics Istvánt korábban zárták ki[16].)

A VMSZ-ben Pásztor István ideje alatt folyamatosan hullottak a vezető fejek, állandóak voltak a riválisokkal való leszámolások.

A legnagyobb törés a párt politikájában 2014-ben történt, amikor a „következetes”(!), néhai „Érdekvédő István” természetellenes koalícióra lépett az akkor már (2012-től) hatalmat gyakorló Szerb Haladó Párttal, Vučić, a „kedves Ácó” szövetségese lett[17], s ezt az erkölcsi/eszmei lealjasodást sokan nem tudták elfogadni.
A mindenre kész pártvezér azonban nem tűrt megtorpanást. A vajdasági magyarságnak ez a szövetség azonban éppen semmi jót nem hozott. Egyenlő volt ez a magyar érdekvédelem és érdekérvényesítés feladásával, hiszen a haladók szerb nacionalista érdekekért, a „szerb világ” létrehozásáért küzdenek, ami összeegyeztethetetlen a nemzetiségek megtűrésével.
A párt működése ettől kezdve kizárólag haszonra ment a néhai pártelnök Pásztor István és (családi-udvari) körének, haverjainak az egyéni érdekei által diktálva. A vajdasági magyarság (minden intézményével) ennek a privatizáló, lealjasult politikának lett a túsza.

Ettől kezdve a VMSZ politikáját a „konfrontáció helyett együttműködés”[18] hazug parola határozta meg. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Pásztor Vučić szerb nacionalista elnökkel személyesen egyezkedett a magyar közösséget érintő kérdésekről. Számára az volt a fontos, hogy pártjának a köztársasági és a tartományi hatalomban – amelynek maga is része volt (2012-től a Tartományi Képviselőház elnöke is) – államtitkári és egyéb tisztségeket kupeckodjon ki.
Leegyszerűsítve: a VMSZ előző elnöke önkényesen határozta meg/döntötte el, hogy mi a magyar közösség érdeke. Anélkül, hogy erről bármilyen intézményes, társadalmi vagy szakmai párbeszéd folyt volna.

A néhai Pásztor István irányításával a VMSZ magyar-szerb vegyes párttá alakult, s ezzel elvesztette a magyar érdekvédelmi kapacitását, a SNS-vel való szövetségre lépéssel pedig az önállóságát is.
Ebben az időszakban a szerb és a vajdasági képviselőházban több, a magyar közösség érdekeit sértő és megalázó döntés is született. Például, a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően[19], stb.
A vajdasági magyarok számára nincsen biztosítva a lakosságban való részvételükkel arányos képviselők száma a döntéshozatali szervekben, kiszorulnak a foglalkoztatottak közül a közigazgatásban, az igazságügyben és a közhivatalokban, szűkültek az anyanyelv-használati jogok, a magyar nyelv a hivatalos használata…
Az egykori pártelnök és a VMSZ minden tekintetben a Fidesz és a SNS politikájának a „kiszolgálója”, vazallusa/szolgája lett[20]! Ebben a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Egység Párt és a pártja által irányított Magyar Nemzeti Tanács „alapította” sajtó is hathatósan segítette/segíti.

A határon túli magyar közösségek közül egyedül a Vajdaságban nem lett magyar egyetem, mert Pásztor István autokrata pártvezér így döntött az erre a célra küldött anyaországi pénzekről. Az ellenkező (szakmai) véleményeket elfojtotta, megtorolta, az ellenzék tagjait igyekezett eltaposni.
Örökre a nevéhez tapad, hogy Vajdaság magyar felsőoktatási rendszere kiépületlen maradt. Szakkínálat és munkahely hiányában részben ennek tudható be az egyetemválasztó és az akadémiai pályát kereső magyar fiatalok külföldre vándorlása is[21].
Az egyetem helyett a tetemes anyaországi támogatásból Pásztor István önkényes, erőszakos és felelőtlen döntéssel (2017. november 20-án[22]) létrehozatta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központot (a VM4K-t), hogy Lovas Ildikónak, vagyis az élettársának legyen hol „koordinálni”.
Az elnök halála után a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a 2024. február 23-ai ülésén minden indoklás nélkül megszüntette[23] a VM4K nevű Lovas-szörnyszülöttet – elszámolás és a felelősség megállapítása nélkül. Lovas Ildikó – mintha mi sem történt volna – továbbra is az MNT Kulturális Bizottságának az elnöke[24], s várható, hogy ismét visszatornázza magát következmények nélküli maffiaállamunkban!

A VMSZ nagy hibája az is, hogy húsz év után sem fejezték be a Népszínház épületét Szabadkán. Mérhetetlen kárt okoztak ezzel a vajdasági magyar kultúrának.
A néhai Pásztor István bábáskodott a palicsi Aquapark építése körül is, amely a tervezett 7 millió helyett végül 17 millió euróba került. A régióban az ilyen létesítményeket ötmillió euróból építenek – hangzott el a Tartományi Képviselőház június 27-ei ülésén.

Radics Viktória a több mint másfél évtizedes „Pásztor korszakot” tömören így foglalta össze:
„A VMSZ immár három évtizede uralkodik, politikája két szóban összefoglalva: nincs apelláta. Ez azt jelenti, hogy demokrácia sincs. Pásztor István tizenöt évig volt pártvezér, és úgy intézte, hogy nevetséges személyi kultusz alakuljon ki körülötte. Ennek érdekében pártszolgálatra kötelezte a médiát, engedelmes párttagságot nevelt ki és tartott el közpénzekből. Ez a fajta autoriter hatalomgyakorlás összeroppantotta közösségi életünket, és elsilányította a kultúránkat, a politikai kultúránkat pedig tönkretette.
Vajdaság ma hanyatló peremvidék, a vajdasági magyarság kultúrája pedig elveszítette azt a vonzerejét, amellyel korábban rendelkezett. A népességfogyatkozás ellenére a vajdasági identitástudat a civil szférában ma is erős, megnyilatkozási formái azonban korlátok közé vannak szorítva”[25].

Van azonban olyan, aki másképp gondolja. Aleksandar Vučić szerb nacionalista köztársasági elnök szerint „Szerbiának emlékművet kell állítania Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt vezetőjének tiszteletére”[26].
A Happy TV Ćirilica című műsorában Vučić kiemelte, hogy Pásztor „meg fogja kapni a tiszteletet, ahogy azt megérdemli”[27] – akármit is jelentsen ez. Pásztor Bálinttal közösen elkészíttetik tán Pásztor István lovasszobrát?
A bálványimádásban egyéb meglepetéssel is készülnek a kihalófélben lévő vajdmagyoknak. A VMSZ elnöki székét elfoglaló Pásztor Bálint június 4-én Királyhalmon bejelentette, hogy „létrehozzák a Pásztor István Alapítványt, melyet június 18-áig, a VMSZ 30. születésnapjáig be is jegyeztetnek”. (Erről újabb információt nem találni.) „A jelenünket jövővé alakíthatjuk” jelszóval[28]. Értsd: a VMSZ-el a jövő is olyan kilátástalan lesz, mint a jelen és a múlt.

A VMSZ 30 éves történetéről – szerény ismereteim szerint – nem készült semmilyen felmérés a párton belül, de azon kívül se, tudományos pedig főként nem. A pártnak ez nem is érdeke, mivel gyorsan kiderülne, hogy a magyar közösség legnagyobb hanyatlása éppen a néhai Pásztor István elnökségével kezdődött, az ő nevéhez köthető.
A pártalapítás körülményei sem teljesen tisztázottak, mint ahogy az sem, hogy kik voltak az alapítók. A 15-ös Tagsági Igazolvány tulajdonosa szerint „történelemhamisításról”[29] van szó. Vitatja, hogy „Dudás Károly (a „007-es”, „aki nemcsak alapítója, hanem kezdeményezője is volt a VMSZ-nek”[30]), egyáltalán a kezdeményezők között volt”[31].
A közösségi hálón egyesek elhatárolták magukat a párttól és a jelenlegi vezetéstől. A 0016-os tagkönyvecske viselője számára viszont „megtisztelő, hogy alapító tagja lehet a VMSZ-nek, és további eredményes munkát kíván” (talán a vezetőségnek). A 0017-es számú (volt) párttag „büszke” ugyan az alapításban való részvételre, „meg arra is, hogy 2000-ben 300 emberrel ki is lépett”. A 0021-es számú „alapító tag” csak annyit ír a közösségi hálón, hogy „30 éves a VMSZ tagsági száma”.
Ilyen jövővel képzelték el a VMSZ-t az alapításkor?

Az ünneplő pártvezetők azzal sem foglalkoznak, hogy a magyar közösség egyre fogy, a falvaink leépülnek, nagyrészt kiürülnek! A 2011-es és a 2022-es népszámlálás között hetvenezer vajdasági magyart veszített közösségünk!
A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: „paprikással, üdítővel, tortával, sörrel és élő zenével” akarták elterelni a figyelmet a társadalom és legfőképpen a magyar közösség felgyülemlett problémáiról?!

Egyébként azt gondolom, hogy a magyarkanizsai Véemeszes „népünnepély” példátlan pazarlás és méltatlan, tipikus dzsentriünneplés volt. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere válaszolhatna a kérdésre, hogy mennyibe került és ki fizette a „győztes csapat” hepaját?
Pásztor Bálint elnökösködéséről már most el lehet mondani, határozott a dinasztikus törekvése, hogy folytassa elődje „hatalmas életművét”, továbbvigye „politikai hagyatékát”, hogy minden tekintetben megfeleljen elhunyt apja „nagy elvárásainak”[32]. Saját ötlete nincs, képtelen a (paradigma)váltásra, az önbírálatra, de a felelősségteljes számvetésre is! Árnyékutód a vajdasági élőmocsárban.

BOZÓKI Antal

__________
[1] „Cselekedtünk a legalkalmatlanabb időkben”. https://szmsz.press/2024/06/18/cselekedtunk-a-legalkalmatlanabb-idokben/, 2024. június 18. 20:53.
Lásd még a Továbbra is győztes csapat c. írást. Magyar Szó, 2024. június 19. 1., 4., 
, és Balla Lajos: Cirkuszt és kenyeret magyarkanizsai módra. https://szmsz.press/2024/06/20/cirkuszt-es-kenyeret-magyarkanizsai-modra/, 2024. jún. 20. 13:07
[2] 
Cselekedtünk, az 1-es jegyzetben.
[3] Balla Lajos: Elhallgatott tények. https://www.vajma.info/cikk/olvasok/167/Elhallgatott-tenyek.html, 2014. február 25.21:41, és A titokként kezelt (még az is lehet: eltitkolt) évforduló. https://m.vajma.info/cikk/tukor/6069/A-titokkent-kezelt-meg-az-is-lehet-eltitkolt-evfordulo.html, 2014. június 21. 12:20; Miskolczi József: Öregségemre nem hagy nyugodni a politika. Családi Kör, 2024. június 13. 16.

[4] Balla Lajos: Elhallgatott tények, a 3-as jegyzetben.

[5] Csubela Ferenc. https://hu.wikipedia.org/wiki/Csubela_Ferenc

[6] Kasza József (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasza_J%C3%B3zsef_(politikus)

[7] Pásztor István (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1sztor_Istv%C3%A1n_(politikus)

[8] Miskolczi József – 3-as jegyzetben.

[9] Kasza József (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasza_J%C3%B3zsef_(politikus

[10] Elhunyt Bunyik Zoltán. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/20699/Elhunyt-Bunyik-Zoltan.html, 2016. október 7. 14:00

[11] Kizárták Kasza Józsefet és Bunyik Zoltánt a VMSZ-ből. https://www.vajma.info/cikk/tukor/3187/Kizartak-Kasza-Jozsefet-es-Bunyik-Zoltant-a-VMSZ-bol.html, 2010. február 10. 19:20

[12] Losoncz Márk – Tóth Szilárd: Ha lenne még egy életem, egyáltalán nem foglalkoznék politikával. https://www.researchgate.net/publication/314011547_Ha_lenne_meg_egy_eletem_egyaltalan_nem_foglalkoznek_politikaval_Beszelgetes_Kasza_Jozseffel, 213

[13] Uo.

[14] Kizárják a VMSZ-ből az óbecsei koalíció támogatóit. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/kizarjak-vmsz-bol-az-obecsei-koalicio-tamogatoit, 2012.07.17 12:05

[15] Basity Gréta: A VMSZ Tanácsa 82 személyt zárt ki a pártból. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19702/A-VMSZ-Tanacsa-82-szemelyt-zart-ki-a-partbol.html, 2016. február 11. 23:56

[16] Uo. Lásd még a Pásztor „irányváltást nem tervez” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15494, 2023. május 15.

[17] Pásztor István a koalíciós megállapodásról. https://www.vmsz.org.rs/hirek/interjuk/pasztor-istvan-koalicios-megallapodasrol, 2014. április 29. 9:46, és Lesz-e minisztere a VMSZ-nek? Kedves Ácó és Érdekvédő István a zsákmányelosztásról csevegtek. https://delhir.info/2020/07/16/lesz-e-minisztere-a-vmsz-nek-kedves-aco-es-erdekvedo-istvan-a-zsakmanyelosztasrol-csevegtek/, 2020. július 16. 00:56

[18] P.E.: Konfrontáció helyett együttműködés. Magyar Szó, 2022. május 25. 1. és/vagy https://www.magyarszo.rs/hu/4936/kozelet/265472/Konfront%C3%A1ci%C3%B3-helyett-egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s-P%C3%A1sztor-Istv%C3%A1n-hat%C3%A1ron-t%C3%BAliak-P%C3%A1sztor-B%C3%A1lint-Kov%C3%A1cs-Elvira.htm, 2022. május 25. 07:50 >> 2022. május 25. 21:41

[19] v-ár: Történelemóra a parlamentben. https://www.magyarszo.rs/hu/3708/kozelet_politika/185019/T%C3%B6rt%C3%A9nelem%C3%B3ra-a-parlamentben.htm, 2018. június 19. 20:47 >> 2018. június 22. 17:33
Bővebben lásd a SZEREPZAVARBAN c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16245, 2024. április 1.

[20] Bővebben lásd a „Nem konfrontálódunk, együttműködünk” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14634, 2022. július 6.

[21] Bővebben lásd a Lázongó Délvidék/Vajdaság c. könyvem. Historiae. Óbecse, 2022. A vajdasági magyar tudományosság égető kérdései, 173., vagy https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14479, 2022. május 16.

[22] Megszűnt a VM4K. https://szmsz.press/2024/02/23/megszunt-a-vm4k/, 2024. február 23. 15:57

[23] Bővebben lásd a „Rendtevés” vagy megúszni vágyás? c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16171, 2024. február 27.

[24] Kulturális Bizottság. https://www.mnt.org.rs/rolunk/kulturalis-bizottsag

[25] Radics Viktória: Harminc év dominancia. A cikk a Családi Kör 2024. május 16-ai számában jelent meg.
https://szmsz.press/2024/05/20/harminc-ev-dominancia/, 2024. május 20. 11:53
[26] Vučić szobrot állíttatna Pásztor István tiszteletére. https://delhir.info/2023/11/03/vucic-szobrot-allittatna-pasztor-istvan-tiszteletere/, 2023. november 3. 17:32

[27] Uo.

[28] Pásztor Bálint: A jelenünket jövővé alakíthatjuk. http://www.pasztorbalint.rs/hu/cikkek/a-jelenunket-jovove-alakithatjuk, 2024. június 4., és vas, hem: A jelenünket jövővé alakítjuk. Magyar Szó, 2024. június 5. 4.

[29] József Miskolczi Jožef Miškolci. https://www.facebook.com/profile.php?id=100004351655121, 2024. június 19. 20:49

[30] Tómó Margaréta: A megmaradásért való küzdelemtől a szülőföldön való jólétig. https://balk.hu/2024/06/19/vmsz-harminc-eves-magyarkanizsa/

[31] József Miskolczi Jožef Miškolci. https://www.facebook.com/profile.php?id=100004351655121, 2024. június 19. 20:49

[32] Bővebben lásd „Az elnök meghalt, éljen az elnök”? c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15938 , 2023. november 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése