2024. június 6., csütörtök

„Pásztor Bálint nyilvánosan kérjen bocsánatot, amiért az újságírókat sértegette!”

 A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete szerint megengedhetetlen és veszélyes is, ahogyan a magyar újságírókat fenyegeti

<span class="entry-title-primary">„Pásztor Bálint nyilvánosan kérjen bocsánatot, amiért az újságírókat sértegette!”</span> <span class="entry-subtitle">A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete szerint megengedhetetlen és veszélyes is, ahogyan a magyar újságírókat fenyegeti</span>

2024. június 6. 16:23

A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) a legerélyesebben elítéli azt a sértegetést, amit Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fogalmazott meg magyarul tudósító újságírókkal szemben, csak mert nem tetszik neki az a mód, ahogyan elemezték, hogy pártja milyen eredményeket ért el a vajdasági városokban és községekben a közelmúltban megtartott helyhatósági választásokon.

A VMSZ elnöke a közösségi oldalakon kritizálta azokat az újságírókat, akik arra merészkedtek, hogy kritikusan elemezzék a választási eredményeket, és egy sor sértést fogalmazott meg ellenük, és azzal vádolta meg őket, hogy halálhangulatot generálnak. „Értem én, hogy a gazdákat ki kell szolgálni és azt is, hogy a közösségben halálhangulatot kell generálni” írta többek között Pásztor, „ellendrukkereknek” és idézőjelbe „úgynevezett függetlennek, tárgyilagosnak és oknyomozónak” nevezve az újságírókat.
A VMSZ vezetőjének nézeteit lelkesen támogatták a párt más tisztségviselői és tagjai is, egyebek közt Juhász Bálint, Vajdaság parlamentjének új elnöke.

Az NDNV felszólítja a VMSZ elnökét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, amiért megalázta az újságírókat, és figyelmeztet, hogy tette az újságírók és a sajtó szabadsága elleni közvetlen és egyértelmű támadás, holott a média szerepe a társadalomban éppen az, hogy korrigálja a hatalmat és a köz érdekében tevékenykedjen.

A hatalomgyakorlók korlátozása, valamint a polgári és szabadságjogok megőrzése jelentik a demokratikus rendszer alapjait, ezen értékek aláásása, amelynek egyik példája Pásztor „leszámolása” a hivatásos újságírókkal, antidemokratikus cselekedet és kikényszerített, egységes véleményt formáló élet felé taszítja a társadalmat.

A Vajdaságban magyarul tudósító újságírók újságírói és médiaszabadságának veszélyeztetéséről a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete tájékoztatni fogja az összes releváns újságírói szervezetet és az Európai Unió intézményeit – áll az NDNV közleményében.

https://szmsz.press/2024/06/06/pasztor-balint-nyilvanosan-kerjen-bocsanatot-amiert-az-ujsagirokat-sertegette/


NDNV: Nedopustive i opasne Pastorove pretnje novinarima koji izveštavaju na mađarskom jeziku

"Direktan i nedvosmisleni atak na slobodu novinara i medija, čija osnovna uloga u društve jeste da budu koretkiv vlasti i zastupaju interes javnosti"

06. Jun 2024

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje uvrede koje na račun profesionalnih novinara koji izveštavaju na mađarskom jeziku iznosi predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor jer mu se ne dopada način na koji su analizirali izborne rezultate te stranke na nedavnim lokalnim izborima u vojvođanskim gradovima i opštinama.

Lider SVM obrušio se na društvenim mrežama na novinare koji su se usudili da kritički analiziraju rezultate izbora, iznoseći niz uvreda na njihov račun i optužujući ih da kreiraju lošu atmosferu u društvu. „Razumem, treba služiti gazdama i stvarati očajnu atmosferu u zajednici“, napisao je, između ostalog Pastor, nazivajući novinare „kontranavijačima“ i „takozvanim nezavisnim, objektivnim i istraživačkim novinarima“.

Stavove lidera SVM na društvenim mrežama zdušno su podržali i drugi funkcioneri i članovi te stranke, među kojima i novi predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas.

NDNV poziva predsednika SVM da se javno izvini zbog ponižavanja novinara, te upozorava da njegov postupak predstavlja direktan i nedvosmisleni atak na slobodu novinara i medija, čija osnovna uloga u društve jeste da budu koretkiv vlasti i zastupaju interes javnosti.

Ograničenje vlasti i očuvanje građanskih prava i sloboda temeljni su postulati demokratskog sistema, a svako narušvanje tih vrednosti, kao što je i navedeni Pastorov „obračun“ sa profesionalnim novinarima, predstavlja antidemokratko delovanje i društvo još dublje vuče u jednoumlje i autokratiju.

O ugrožavanju novinarskih i medijskih sloboda novinara u Vojvodini koji izveštavaju na mađarskom jeziku NDNV će obavestiti sve relevantne novinarske i medijske organizacije, kao i predstavnike evropskih institucija.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 06. jun 2024.

https://ndnv.org/2024/06/ndnv-nedopustive-i-opasne-pastorove-pretnje-novinarima-koji-izvestavaju-na-madarskom-jeziku/

Kapcsolódó írások:

Pásztor: Lejtett a pálya, de Zichyfalván, Begaszentgyörgyön és Zentán megerősödtünk! Címkézéssel és idézőjelbe tett jelzőkkel próbálja meg VMSZ elnöke lejáratni a számára nem tetsző elemzéseket készítő újságírókat
https://szmsz.press/2024/06/06/pasztor-lejtett-a-palya-de-zichyfalvan-begaszentgyorgyon-es-zentan-megerosodtunk/

VMSZ-es mérleg: négy év, négy község, hétezer elveszített szavazat (1.). https://szmsz.press/2024/06/04/vmsz-es-merleg-negy-ev-negy-kozseg-hetezer-elveszitett-szavazat/, 2024. június 4. 21:22

Hatalomátvétel helyett mandátumokat veszített a VMSZ (2.). https://szmsz.press/2024/06/05/hatalomatvetel-helyett-mandatumokat-veszitett-a-vmsz/, 2024. június 5. 11:36 

Bódis Gábor: „A magyarság gyásza” Már kilencvenkilenc évvel ezelőtt is... https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16380, 2024. június 5. 13:12

Észverés: A VMSZ pozícióveszése a „hét magyar önkormányzatban”.https://www.youtube.com/watch?v=keqGa8Zaimc&list=PL8KzUQ34HuUlUNuNuZzmD0_OmPXd1C7XB&index=2, 1:04:09

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése