2024. június 4., kedd

Tovább nőnek a csúszásban lévő magyar gazdaságfejlesztési program költségei a boszniai Szerb Köztársaságban

 A Szabad Európa honlapja

2024. június 4.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Csúszik és drágul a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési program
Egy évvel csúszik a végső határideje a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési programnak. A közpénzből megfinanszírozott projekt keretében az ottani gazdálkodók magyarországi gyártású mezőgazdasági gépeket vásárolhatnak. A lebonyolításban szerepet játszó állami szervezetnél látott dokumentumok szerint a program már az ígértnél eleve jelentősen alacsonyabb összeggel indult. A csúszás miatt pedig a lebonyolítás költségeire mintegy félmilliárd forintnál is többet költhet egy Banja Luka-i alapítvány.

A Tisza Párt kivételével most nem érdekelte a pártokat a civil szavazatszámlálók delegálása
A 2022-es parlamenti választások előtt komoly kampány indult a civilek toborzására a szavazatszámláló bizottságokba. Most ez elmaradt, a Tisza kivételével egyik párt sem foglalkozott ezzel; sokkal kevesebb is lett a választások tisztaságát ellenőrző szavazatszámláló.

Tizenhat évesen drogkereskedő és fegyveres rabló, de kitűnő tanuló – fiúk a javítóban
Cikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy zajlik az élet az ország egyetlen, csak lányok számára fenntartott javítóintézetében. A javítóintézetek lakóinak túlnyomó részét adó fiúk esetében azonban sokszor egészen más a helyzet. Most velük foglalkozunk részletesebben.

Lezárta az LMP a gödi Samsung gyárat
Az LMP aktivistái Csárdi Antal képviselő vezetésével hétfőn délelőtt lezárták a Samsung SDI Zrt. gödi akkumulátorgyárának mindkét bejáratát. Az akcióval a bíróság azon ítéletének szerettek volna érvényt szerezni, amely több mint egy hónapja felfüggesztette az üzem környezethasználati engedélyét, amely mégis zavartalanul működik.

Szerbiában a kormánypárt nyerte a szabálytalanságokkal vádolt, megismételt helyi választásokat
A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) hirdetett győzelmet a fővárosban, Belgrádban és az ország más részein megismételt helyhatósági választások után. A voksolást apátia, incidensek és szabálytalanságok kísérték.

Hiába a tömeges tiltakozás Georgiában, a házelnök aláírta a „külföldiügynök-törvényt”
Georgiában a parlament elnöke, Salva Papuasvili aláírta a megosztó törvényjavaslatot, jóllehet heteken át tömegek tüntettek a jogszabály ellen, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig figyelmeztetett, hogy a lépés veszélyeztetheti a kaukázusi ország észak-atlanti integrációját.

Ukrán elnök: Oroszország Kína segítségével próbálja aláásni a svájci békekonferenciát
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Fülöp-szigeteki kollégájával találkozott. Ritkaságszámba menő ázsiai útján arra igyekszik rábírni a térség vezetőit, hogy vegyenek részt a Svájc által szervezett globális békecsúcson, amelyet szerinte Moszkva pekingi segítséggel próbál aláásni.

Gázában az építmények több mint fele megsemmisült vagy megsérült a háborúban
Az ENSZ előzetes műholdelemzése szerint a Gázai övezet összes építményének nagyjából 55 százaléka megsemmisült, megsérült vagy kárt szenvedhetett azóta, hogy nyolc hónappal ezelőtt kitört a háború a palesztin enklávéban.
 
Amit még tudni érdeme
Iskolai botrány Bonyhádban, a fideszes polgármester hozzátartozója az érintett (Magyar Narancs)
A kisvárosban az a szóbeszéd járja, hogy F. tanár úr egy 13 éves növendék esetében lépte át a tanári szerephatárt. A helyiek szerint azért nem lett ebből eddig országos botrány, mert F. tanár úr a fideszes polgármester közeli hozzátartozója, az iskola igazgatója pedig a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje.

Súlyosan veszélyeztetik a gyerekeket, félelmet keltenek a Fidesz háborús üzenetei (Népszava)
Veszélyes a gyerekekre, sértik a jogaikat a kormány háborúról szóló kampányvideói, plakátjai, reklámjai – vélik gyermekvédelmi szakemberek.

Senki sem akarja Magyarországra erőltetni a sorkatonaságot, de egyre több országban fontolgatják a bevezetését (24.hu)
Manfred Weber valóban beszélt arról, hogy támogatja a sorkötelezettség bevezetését, de nem európai uniós szinten, hanem Németországban. Számos tagállamban ma is létezik a kötelező sorkatonaság, és jelenleg is többen tervezik a bevezetését. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

 A Szabad Európa honlapja

Brüsszelben álságosnak és orosz érdekeket kiszolgálónak tartják Orbán „békepártiságát”

 2024. június 3.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Orbán Viktor háborúja és békéje Brüsszel szemszögéből nézve
Ha már sokat nem tud tenni ellene, az Európai Unió megpróbálja izolálni és ignorálni a magyar kormány Brüsszelben álságosnak és orosz érdekeket szolgálónak tekintett békekampányát. A döntéshozatalban azonban egyre több feszültséget okoz a magyar különutasság.

Volt jegybankelnök: Nem szeretem, ha engem, vagy a választót hülyének nézi a kormány
A költségvetés már összeomlott, de a választás után sem fogja erőteljesebb kiigazításra elszánni magát a kormány – véli Surányi György. Az MNB volt elnöke szerint Orbánnal a gazdasági tanácsadói elhitetik, hogy léteznek csodák, pedig csodák nincsenek.

Elemző: A brit Konzervatív Párt most éli át azt, amit az MSZP 2010 előtt
Július 4-én parlamenti választásokat rendeznek az Egyesült Királyságban. A tizennégy éve kormányzó Konzervatívok hátránya húsz százalék körüli a Munkáspárttal szemben. A várakozások szerint csak a két nagy tömb közötti végső különbség a kérdés, az nem, hogy ismét baloldali miniszterelnöke lesz a Downing Streetnek.

A Fidesz visszatett egy demokratikus díszletet: listavezetői vita az állami tévében – heti kampány-összefoglaló
A Fidesz érdekeinek megfelelően tizennyolc éve nem volt választási vita a „köztévén” (amely mostanra inkább állami, sőt igazából párttévé). Az MTVA Magyar Péter kezdeményezésére most rendezett egyet az EP-választáson induló tizenegy párt listavezetőinek. A kormánypárt Békemenetben – mert az is volt a héten – erősebb, mint a vitában.

Hahner Péter: A történésznek újra és újra ki kell gyomlálnia a tévhiteket
Az emberiség története során nagyon sokáig az egyes államok, társadalmak belső rendje, békéje volt a legfontosabb érték, és ha erővel akarták megdönteni, azt elítélendőnek, polgárháborúnak tartották. Kezdetben még Kossuth Lajosék sem tartották forradalomnak saját küzdelmüket a Habsburg-ház ellen. Hogyan jött létre ez a változás, s mi az eredménye? Többek között erről beszélgettünk Hahner Péterrel, a Pécsi Tudományegyetem volt docensével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Rubicon Intézetének vezetőjével.

Szőke Judit: Felesleges emberi jogokkal gyötörni az embereket, ha nincs mit enniük
A legszegényebb falvakban mindenki úgy fog szavazni, ahogyan a helyi polgármester elvárja – mondja Szőke Judit, az Új Start Alapítvány igazgatója, aki évtizedek óta foglalkozik a romák felzárkóztatásával.

Washington után Berlin is engedélyezi Ukrajnának az oroszországi célpontok támadását a leszállított fegyverekkel
Németország csatlakozott az Egyesült Államokhoz, és felhatalmazta Ukrajnát arra, hogy bevesse orosz földön bizonyos célpontok ellen az általa szállított, nagy hatótávolságú fegyvereket. A jelentős politikai változás előzménye a megfogyatkozott ukrán hadsereg területvesztése a háborúban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy Oroszország eszkalációval fenyegetőzik az imént említett amerikai döntést követően.

Elítélték Donald Trumpot az üzleti nyilvántartásainak meghamisítása ügyében
Az esküdtszék egyhangúlag bűnösnek találta Donald Trumpot mind a 34, ellene felhozott vádpontban, amelyek szerint a volt amerikai elnök meghamisította az üzleti nyilvántartásait annak érdekében hogy illegálisan befolyásolja az egyébként megnyert, 2016-os választást. Ítélethirdetés július 11-én várható, a legsúlyosabb büntetés az ügyben négy év börtön lehet.
 
Amit még tudni érdemes
Rogán Antal a londoni hétvégéről: A bevallott jövedelmem nem kevés, a miniszterelnöktől engedélyt kértem az útra (444)
A szombat éjszakát Londonban töltötte Rogán Antal a családjával. Azt mondja, hogy a Békemenet után érkezett a brit fővárosba, ahol részt vett a BL-döntőn, majd a Mandarin Oriental Hyde Park Hotel elnöki lakosztályában aludt, ami listaáron 8000 font (3,5 millió forint) körül bérelhető ki.

A magyar kormánnyal ellentétben sok más ország a nyilvánosságot választotta orosz hekkertámadások után (Telex)
Önmagában a behatolási kísérletek vagy az adatszerzések részleges sikerei sem példa nélküliek, az már inkább, hogy az erről szóló információkat a magyar kormány tagadta, a veszélyre figyelmet felhívókat lekezelte, miközben a hekkerakciók sokszor zavartalanul folytatódtak.

EU-pénzek, migráció, háborús szankciók – mit kezdene Magyar Péter pártja Brüsszelben? (HVG)
A lap egy héttel a választások előtt az elérhető információk alapján utánajárt, mi várható Brüsszelben attól a párttól, mely a legújabb közvélemény-kutatások szerint több képviselőt küldhet majd az EP-be, mint a többi ellenzéki párt együttesen.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése