2024. június 20., csütörtök

Valamelyest nőtt az Orbánnal szimpatizáló képviselők száma az EP-ben, de a remélt nagy áttörés elmaradt

A Szabad Európa honlapja

2024. június 20.

Jó reggelt kívánunk
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Brüsszel még nincs elfoglalva, de előreléptek az Orbán-barátok
Franciaországban győztek Le Penék, pár hónappal az osztrák parlamenti választások előtt nyert a Szabadságpárt, Meloni tartja az első helyét Olaszországban, a spanyol Vox azonban visszaesett, ráadásul Szlovákiában és Hollandiában sem a radikálisok győztek. Magyarázó videónkban bemutatjuk, hogyan szerepeltek Európa-szerte az Orbán-barátok az EP-választáson.

Polgármester: „Harminc autóval szállították az embereket, volt, amelyik huszonegyszer fordult egy választókörzetben”
Délelőtt nyolcezer forintot fizettek a szavazatokért a borsodi Szendrőn, délután már csak hatezret értek az ikszek – állítja Szaniszló János. A város polgármestere szerint az önkormányzati választáson egyik ellenfele összesen hatmillió forintot költött a voksokra. A fideszes politikus úgy tudja: délután azért adtak kevesebbet, mert ellenfele azt gondolta, hogy fölényes győzelmet aratott. Nem így lett. Az ukrán határ menti Kispaládon a korábbi fideszes polgármester asszonynak a fia nyerte a választást, akit néhány éve százrendbeli közokirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt ítéltek el. Az asszony polgármesterként több száz frissen honosított ukrán–magyar állampolgárt jelentett be a falubeliek házaiba.

Tavaly negyedével kevesebb autót adtak le a bontókban
Több mint 24 százalékkal kevesebben szabadultak meg legálisan öreg vagy totálkárosra tört autójuktól 2023-ban, mint egy évvel korábban. A Mol még tavaly júliusban vette át a piacot a hulladékkoncesszió részeként. Azóta csak a cég alvállalkozóinál lehet leadni a roncsautókat.

Magyarország egy évtized után visszatérhet a deficiteljárásba
Az Európai Bizottság szerdán megtette az első lépést a túlzott mértékű hiány miatti eljárás elindítására Magyarországgal és hat másik EU-tagállammal szemben. Az eljárás hivatalosan júliusban indulhat, de a brüsszeli testület csak novemberben tesz majd konkrét ajánlásokat az államháztartási hiánynak a GDP három százaléka alá szorítására.

Csaknem hárommilliárdból forgathatják az Operation Sámánt
Vélhetően a magyar katonák 2021-es kabuli mentőakciója adta az ötletet a filmhez, amelyre a kormány egyedi támogatással 1,067 milliárd forintot, a Nemzeti Filmintézet (NFI) pedig 1,7 milliárd forintot ad. A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával készülő alkotást az Aranyéletet és a Köntörfalakat is jegyző Dyga Zsombor rendezi, aki szerint egy érzelmekben és akcióban gazdag mozit készítenek.

Lábszárból kivett ideg beültetésével mentették meg egy nő látását a Semmelweis Egyetemen
A betegnek, egy középkorú nőnek egy központi idegrendszeri tumor okozott idegkárosodást, ennek következtében rendszeresen kiújuló, nem gyógyuló szaruhártyafekélye volt.

Az észak-koreai diktátor teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz
Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai kollégájával, Kim Dzsongunnal tárgyalt a két ország közötti gazdasági és katonai együttműködés kiterjesztéséről. A távol-keleti sztálinista rezsim vezetője „teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában”.
 
Amit még tudni érdemes
73 milliós osztalékot vett fel a Schadl-Völner-ügy korrupt végrehajtója, miután a bíróság 2,5 millióra mérsékelte a büntetését (24.hu)
M. E. 73 millió forint osztalékot vett fel a Dr. Majorosi Eszter Végrehajtói Irodából, ami végelszámolás alá is került. Az elítélt végrehajtó irodája kevesebb mint három és fél éves tevékenysége során 426 millió forint profitot termelt, amiből a vádak szerint 254 millió osztalék került Schadl Györgyhöz.

Exkluzív: Balog Zoltán különös utazásai Novák Katalinnal (Válasz Online)
Hogy hajszolhatta Balog Zoltán ennyire nonszensz döntésbe a kegyelmi ügyben Novák Katalint? Az ok: a két érintett közötti ősbizalmi, a hivatali racionalitást felülíró, a közszereplői bajtársiasságon messze túlmutató kapcsolat, amely 2012 óta számszerűsíthető formát is öltött.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése