2024. június 28., péntek

Orbán Viktor sem tart „elnökségi székfoglalót” az új EP július közepi alakuló ülésén

 A Szabad Európa honlapja

2024. június 28.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elmarad Von der Leyenék júliusi elnökségnyitója Budapesten
Időpont-egyeztetési nehézségek miatt elmarad júliusban a biztosi testület tagjainak budapesti látogatása, amelyet előreláthatóan szeptemberben pótolnak majd. Úgy néz ki, hogy az előzetes tervek ellenére Orbán Viktor sem tart „elnökségi székfoglalót” az új EP július közepi alakuló ülésén.

Óvatosan kezelik Brüsszelben a kezdődő magyar EU-elnökséget
Bár alig csendesedtek a jogállamisági kritikák miatt a magyar kormány alkalmasságát firtató hangok, a soros EU-elnökség programjának meghatározásában szabad kezet kapott Magyarország. Eddig nem éltek vissza a helyzettel, és az adminisztráció is felkészült – mondta a podcastban brüsszeli tudósítónk.

KSH: 11 százalékkal született kevesebb gyermek májusban, mint egy évvel korábban
Az élve születés és a halálozás is kevesebb volt idén májusban, mint 2023 májusában. A teljes termékenységi arányszám egy nőre becsült értéke az egy évvel korábbi 1,48-ról 1,36-ra csökkent. A KSH előzetes adatai szerint egy év alatt 43 ezerrel haltak meg többen, mint ahány gyermek született Magyarországon.

Felmérés: A magyaroknak minden fontosabb a demokráciánál, de főleg a Fidesz
A magyaroknak csak szóban fontos a demokrácia, de ha egy politikus a kedvenc pártunkhoz tartozik, az mindent felülír, még azt is, ha esetleg csalna a választásokon. A demokrácia a Fidesz szavazóit érdekli a legkevésbé, a magyarok fele pedig még azt is demokratikusnak tartja, ha katonai puccsal mozdítanak el egy korrupt vezetőt – többek között ez derül ki abból a felmérésből, amely arra keresi a választ, miért szavaznak egyre többen Európa-szerte olyan pártokra, amelyek szembemennek a demokratikus normákkal.

Újabb településeken tagadták meg a képviselői megbízólevelek átadását
Néhány napja írtunk arról, hogy a Győrben bejutott új önkormányzati képviselők nem kapták meg a megbízólevelüket. Miután panaszt tettek a területi választási bizottságnál, végül megkapják. Több más településen – a győrihez hasonló indokkal – októberig nem készül átadni a dokumentumot a jegyző a megválasztott képviselőknek.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése