2024. június 6., csütörtök

Az előző ciklusban a magyar képviselőknek volt a legkisebb befolyásuk az EP-ben

 A Szabad Európa honlapja

2024. június 6.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Magyarok az Európai Parlament univerzumában: öt év súlytalanságban
Hol van már a tavalyi hó? A húsz éve még eléggé magasan jegyzett magyar EP-képviselők a most véget érő ötéves ciklusban egy átfogó felmérés szerint valamennyi náció közül a legsúlytalanabbak voltak, és a legkevesebb befolyásuk volt az európai uniós politikákra. A top 100-as rangsorba is csupán egyetlen magyar képviselő került be, a momentumos Cseh Katalin.

Dobrev Klára: Van egy fogadásom, hogy Sulyok Tamás decemberre már nem lesz elnök
Milyen következtetések adódnak abból, ha vasárnap kiderül: egy sor ellenzéki pártnak már rég nincsen öt százaléka? Miért nem számít, hogy sokan voltak a Békemeneten, és miért nem érdekli a DK-t a Tisza Párt eredménye? Interjú a kampányfinisben Dobrev Klárával.

Gulyás Gergely Semjén Zsoltékra hárítaná a felelősséget az újabb pedofilügy miatt
Donáth Anna és Magyar Péter is Gulyás Gergely lemondásának lehetőségét firtatta, miután kiderült, hogy a bicskei pedofilügy egyik elítélt vádlottja felfüggesztett börtönbüntetésének próbaideje alatt a Miniszterelnökség által támogatott táborban foglalkozhatott gyermekekkel. A miniszter szerint inkább Semjén Zsolték lehetnek felelősek az ügyben, de valójában még ők se, csak a tábor szervezői.

Magyar jelentéstevő: A következő EP-t kevésbé érdekelhetik majd a jogállamisági ügyek
Az egész Európai Unió és nem az Európai Parlament kudarcának tekinti a leköszönt képviselő-testület állandó magyar jelentéstevője, hogy nem sikerült korlátozni Magyarország tanácsi elnökségi jogait. Gwendoline Delbos-Corfield attól is tart, hogy a következő EP jóval kevesebb aktivitást mutathat majd jogállamisági ügyekben.

Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését
Az Alkotmánybíróság elutasította az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria végzése miatt nyújtottak be, miután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely nem hitelesítette Karsai Dániel két népszavazási kérdését az eutanáziával kapcsolatban. Ezzel már az összes hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítették, nem lehet népszavazást tartani az életvégi döntésekről ezen kérdésekkel.

Joe Biden korlátozza a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét a mexikói határon
Az amerikai elnöki rendelet értelmében ideiglenesen fel fogják függeszteni a menekültügyi kérelmek beadásának lehetőségét, amennyiben a határon feltartóztatott bevándorlók száma átlép egy szintet.

Szlovénia is elismerte az önálló palesztin államot
Írország, Norvégia és Spanyolország példáját követve már Szlovénia is elismerte Palesztina államiságát a ljubljanai parlament jóváhagyását követően.

Eközben arról is beszámoltunk, hogy az illetékes bíróság fenntartotta az al-Dzsazíra átmeneti betiltását Izraelben.
 
Amit még tudni érdemes
Hangfelvételen, ahogy a helyi fideszesek az egri választókerületek átrajzolásáról beszélnek (Partizán)
A Partizán birtokába került egy hangfelvétel, amelyen vezető egri fideszes politikusok arról beszélnek, hogyan kellene pártjuk érdekeinek megfelelően átrajzolni a helyi választókerületeket.

Több mint érdekes az államfő vállalkozói múltja: Sulyok Tamás eltűnt cégei nyomában (HVG)
Kiterjedt cégháló kulcsembere volt Sulyok Tamás abban az időben, amikor a DK által feltárt földügyek is zajlottak. Egykori vállalkozásai – miután kiszállt belőlük – szinte kivétel nélkül furcsa véget értek.

Kiszivárgott levelek szerint befolyásolni próbálják a BME rektorválasztását, hogy a modellváltáspárti jelölt nyerjen (Qubit)
Öt nappal a szavazás előtt levelet kaptak a szenátus tagjai a Műegyetem kancellárjától, Verseghi-Nagy Miklóstól, aki konzisztórium elnökének kérésére továbbította a testület külső tagjainak véleményét, miszerint a közismerten az alapítványi modellre váltást szorgalmazó Charaf Hassant támogatják. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése