2024. június 11., kedd

Elemzők: Romlottak a Fidesz pozíciói az EP-ben, a Tisza Párt szívóereje tovább működhet

A Szabad Európa honlapja 

2024. június 11.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elemzők: „Biankó csekket kapott a Tisza Párt a választóktól”
Nem jött be Orbán Viktor terve, hogy jelentősen átrendeződik az Európai Parlament, ami által erősödhetne a befolyása – mondja Bíró-Nagy András politológus. A Fidesznek soha nem volt 47 százaléknál alacsonyabb listás eredménye az EP-választások magyarországi történetében, tehát saját magához viszonyítva, de az elvárásokhoz képest is ez rossz eredmény – teszi hozzá Krekó Péter. Az európai parlamenti eredmények és következményeinek gyorselemzése a Címlapon.

A választási plakát halála az oszlopra helyezett muskátli – kis piaci körképünk
Hogyan és miben lettünk regionális nagyhatalom 2019-ben? Hány tonna műanyagot aggattak villanyoszlopokra az elmúlt hetekben a pártok? Kik a főszereplők, és mennyire szól bele a politika a hazai plakátpiacba? Minden kérdésre választ adunk.

Négy-öt százalék lesz idén az infláció az elemzők szerint
Még mindig a szolgáltatások drágulása okozza, hogy az inflációs mutató négyszázalékos szinten ragadt. Elemzők szerint idén már nem is lesz alacsonyabb a ráta: négy-öt százalékos általános áremelkedést jeleznek előre.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a kormánynál 2022 után újra előkerült kampányelemként az egyszer már lecserélt „háborús infláció” kifejezés. Legutóbb az energiaárakra próbáltak utalni, most viszont biztosan nem arra.

Balásy Gyula is népszerűsítené a korrupcióellenes küzdelmet
Tárgyalásos közbeszerzést írt ki kommunikációs feladatokra az Integritás Hatóság. Most az is kiderült, hogy a korrupció ellen küzdő szervezet mely jelentkezőket találta alkalmasnak arra, hogy leüljön velük tárgyalni: többek között azt a New Land Mediát, amely letarolta az állami kommunikációs piacot.

Megállapították Karácsony Gergely győzelmét, Vitézy Dávid három napig fellebbezhet
Megállapította a főpolgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén. Karácsony Gergelyt a választók 371.466 szavazattal választották főpolgármesterré.

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke, a Jobbik teljes tisztújítást tart
Az európai parlamenti választás kudarcos eredményei miatt lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke. A Jobbik bejelentette, hogy a választási eredményeket értékelve teljes tisztújítást tart.

Tavaly még előzetesben volt, ma már győztes polgármester
Fölényesen megnyerte a polgármester-választást a csongrádi Újszentivánon a csalással vádolt Putnik Lázár. A települést korábban 17 évig vezető, vőfélyből lett polgármestert 2019-ben elítélték választási csalásért, két évvel ezelőtt pedig bilincsben vitték el, majd egy évig előzetes letartóztatásban volt.

Ukrajnában tombolnak a harcok, a svájci elnök szerint „nem propaganda” a békecsúcs
Viola Amherd svájci elnök azt közölte, hogy közel kilencven ország és szervezet vesz részt a hétvégén rendezendő ukrajnai békecsúcson. Közben továbbra sem világos, hogy mi a helyzet az Oroszországgal vívott háború frontvonalán, ahonnét egyre jönnek az egymásnak ellentmondó sikerjelentések.

Lengyelországban megerősödött Tusk a választás után, de szorosan a sarkában vannak a populisták
A hétfőn közzétett hivatalos eredmények szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök centrista pártja egy évtized után megszerezte első választási győzelmét egy jobboldali populista párttal szemben; a legtöbb szavazatot gyűjtötte be az európai parlamenti választáson. 


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége
szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése