2024. június 26., szerda

Ukrajna szerint Magyarország megtagadta egy bérgyilkossággal gyanúsított csecsen kiadását

A Szabad Európa honlapja

2024. június 26.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Bérgyilkossággal gyanúsított csecsen szökhetett Magyarországra, Ukrajna egyelőre hiába keresi
Ramzan Kadirov csecsenföldi orosz helytartóig érhet annak a szövevényes, 2017-es gyilkossági ügynek az egyik szála, amelynek a másik végén pedig egy Magyarországra szökött, bérgyilkossággal gyanúsított csecsen, Igor Redkin szerepel. Az ukrán hatóságok állítólag hiába kérték Magyarországtól a kiadatását; az Igazságügyi Minisztérium szerint viszont a kérdéses időszakban Ukrajna nem is kérte.

Az Európai Bizottság kérte a kötelező akciózás megszüntetését
Egy birtokunkba került jegyzőkönyv szerint még áprilisban kifogásolta az Európai Bizottság a kötelező akciózás intézményét. A kormány pedig kedden bejelentette, hogy július 1-jétől megszűnik, mert négy százalékra csökkent az infláció – pont akkor, amikor ismét emelkedésnek fog indulni a ráta.

Vizsgálatot indított a Transparency ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal
A Transparency International Magyarország (TI) szerint közel sem véletlen az, hogy elsőként kerültek a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe, amely vizsgálatot indított a korrupcióellenes szervezettel szemben. A hivatal eljárása teljességgel megalapozatlan és téves, működése, illetve az azt megalapozó törvény pedig Alaptörvény-ellenes – közölte a TI.

Felkerült az orosz külügy tiltólistájára a 444.hu
Nyolcvan másik európai tévé, rádió és újság mellett felkerült az orosz külügyminisztérium tiltólistájára a magyar 444.hu hírportál is; ezeket keddtől már nem lehet elérni Oroszországban. Moszkva szerint ez válaszlépés arra az európai uniós döntésre, amely orosz sajtótermékeket tiltott be a tagállamokban.

Telerakott szemeteszsákkal ment az Országgyűlésbe a folyót védeni
A kormánypártok részéről senki nem ment el a parlamenti fenntartható fejlődési bizottságának hétfői ülésére, de a meghívott civilek egy jókora szemeteszsákkal érkezve beszéltek arról a szakemberekkel, hogy mekkora veszélyben van az ország ivóvízkészlete, folyói és vízellátása.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a volt orosz védelmi miniszter és a vezérkari főnök ellen
Vlagyimir Putyin orosz elnök és több katonatiszt után a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov ellen is körözést adott ki háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt. A szakértők szerint ugyanakkor az továbbra is kizárt, hogy Oroszország bárkit is átadjon a hágai székhelyű törvényszéknek.

Izraeli legfelsőbb bíróság: Nem mentesülnek többé a katonai szolgálat alól az ultraortodoxok
A testület egyhangú döntése alapján meg kell kezdeni az ultraortodox jesivadiákok besorozását is. Az ítélet szakértők szerint a kormánykoalíció összeomlását eredményezheti a zsidó államban.
 
Amit még tudni érdemes
Már a hivatalos döntés előtt, titokban adhatott a magyar kormány 817 milliót a csádi jelenlétre (444)
„A csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ létrehozására” 817 millió forintot adott a külügy a Hungary Helps Ügynökségnek, a program megvalósításának időszaka pedig 2023. szeptember 15. és 2024. december 31. közé esik.

Napi 354 forint plusz az állami gondozottaknak, erre az emelésre büszke az Orbán-kormány (Népszava)
Havi 11 ezer forinttal emelik a nevelőszülőknél élő gyermekek ellátmányának az összegét, és így annak vásárlóértéke már „csak” 50 százalékkal marad el a 2008-astól.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése