2024. május 29., szerda

DK: Megindulhat a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen

 Dobrev Klára, a DK EP-lista-vezetője 

Dobrev Klára, a DK EP-lista-vezetője

Összegyűlt a szükséges számú aláírás az Országgyűlésben, így elindulhat a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben kezdeményezett megfosztási eljárás – közölte Dobrev Klára, a DK EP-lista-vezetője. Szerinte az államfő erkölcsi és politikai bukása már megtörtént, csak a közjogi van hátra.

Lehet Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el? – Dobrev Klára közlése szerint erre a kérdésre várnak választ Orbán Viktor miniszterelnöktől és a Fidesz parlamenti frakciójától.

A Demokratikus Koalíció és a megfosztási eljárást támogató ellenzéki pártok egyértelmű választ adtak erre a kérdésre; szerintük nem lehet az ország államfője „egy köztörvényes bűnöző, aki bűncselekmények sorát követte el, bármikor is tette azt az életében, aki törvényellenesen játszott át magyar termőföldet külföldiek kezére” – mondta a DK-s politikus.

Dobrev Klára szerint most Orbán Viktoron a sor, hogy válaszoljon erre a kérdésre: kifejezheti-e a miniszterelnök szerint a magyar nemzet egységét és képviselheti-e a magyarokat a nagyvilágban egy olyan ember, aki törvényellenesen játszott át magyar földet külföldiek kezére?

„Az a néma sunnyogás, amelybe a miniszterelnök burkolózik, az a gyávaság legbiztosabb jele. Emlékeznek rá, így próbálta túlélni Novák Katalin bukását, és most így próbálja túlélni Sulyok Tamás bukását is, ami erkölcsi és politikai értelemben már megtörtént. Már csak a közjogi van hátra, ezért indítottuk meg a megfosztási eljárást” – fogalmazott Dobrev Klára.

A DK már korábban kinyilvánította, hogy szerinte a köztársasági elnök megválasztását nem lehet Orbán Viktorra bízni, a népnek kell közvetlenül megválasztania, és az élet sajnos őket igazolta. Orbán Viktor döntött, és megint a magyarok érdekével szemben, ezért őt terheli a felelősség.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök a kétezres évek elején egyike volt azon ügyvédeknek Szeged környékén, akik több mint ezerhektárnyi termőföldet játszották át külföldiek kezére.

Korábbi cikkünk a témában: Dobrev Klára: Sulyok Tamás ügyvédként külföldiek kezére játszott át csongrádi földeket

Dobrev Klára múlt csütörtökön adta át az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják állításait.

Sulyok Tamás ügyvédi tevékenysége során soha nem működött közre törvénybe ütköző szerződés megkötésében – így reagált a Sándor-palota. Az államfő az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének és rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja – olvasható a közleményben. A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket – közölték.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a megfosztási eljárást az Alaptörvény 13. cikke szabályozza. A képviselők egyötöde indítványozhatja, tényleges megindításához azonban az Országgyűlés kétharmados többsége kell.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar György szerint ha voltak is, mára elévültek Sulyok Tamás zsebszerződéses ügyei

Ezt követően az Alkotmánybíróságra kerülne az ügy, amely megvizsgálná az indítványt, és annak alapján megfoszthatná tisztségétől a köztársasági elnököt, ha megállapítja a szándékos törvénysértést.

Magyarországon ilyen megfosztási eljárás még nem indult, de kezdeményezés már volt: 2012 márciusában az LMP nyújtotta be Schmitt Pál akkori köztárasági elnök ellen a plágiumügy miatt, ám a benyújtás után pár nappal az államfő lemondott, ezért az indítványról nem szavazott az Országgyűlés.

Ehhez kapcsolódóan:
A választási kampány részének tartja a személyét érő támadást Sulyok Tamás államfő 

https://www.szabadeuropa.hu/a/dk-megindulhat-a-megfosztasi-eljaras-sulyok-tamas-ellen/32967355.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése