2024. május 11., szombat

Civilizációs ugrás a jövőbe, vagy radikális visszarendeződés a Vajdaságban


Tómó Margaréta

A Vajdasági Magyar Szövetség februárban tárgyalt az akkor még kulturális miniszterként fungáló Maja Gojkovictyal, aki ezt követően tette meg a "civilizációs ugrást" a radikális visszarendeződés felé   

A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége február közepén tárgyalt az akkor még kulturális miniszterként fungáló Maja Gojkovićtyal, aki ezt követően tette meg a "civilizációs ugrást" (Forrás: Facebook, VMSZ)

Az, hogy Maja Gojković került a Vajdaság kormányának élére, tulajdonképpen csak logikus folytatása annak, ami az utóbbi időben gyakorlattá vált a Szerb Haladó Párt részéről. Egy évtizeddel ezelőtt még a multikulturalizmus volt a dísze az éppen akkor európaivá vedlett, tegnapelőtt még radikális nézeteket valló haladóknak, ma viszont már visszaidézik a kilencvenes éveket
A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége február közepén tárgyalt az akkor még kulturális miniszterként fungáló Maja Gojkovićtyal, aki ezt követően tette meg a "civilizációs ugrást" (Forrás: Facebook, VMSZ)
Sok minden elhangzott az elmúlt két napban Vajdaságban annak kapcsán, hogy Maja Gojkovićot választották meg tartományi kormányfőnek. A Vajdasági Magyar Szövetség által delegált parlamenti elnök, Juhász Bálint egészen merész kijelentést tett, miszerint Gojković megválasztása “civilizációs előrelépés”, míg az ellenzék szerint a tartomány számára ez egy szomorú nap, Gojković megválasztásával Vajdaság ugyanis visszatér a tettek nélküli időszakhoz, személye elfogadhatatlan. Radikális Vaslady: ki valójában Maja Gojković?
Maja Gojković 1963. május 22-én született Újvidéken, ott is diplomázott jogon, majd kezdett el dolgozni a családi ügyvédi irodában, amelyet édesapja alapított.
Nem sokkal a diploma megszerzését követően politikai vizekre evezett, hiszen a 90-es évek elején belépett előbb a Népi Radikális Pártba, amely később egyesült a Szerb Csetnik Mozgalommal, és így jött létre a még ma is létező Szerb Radikális Párt, amelyben előbb titkár, később alelnök volt. Akkoriban radikális Vasladynek is nevezték. 

A rendszerváltást követő második választásokon, vagyis 1992-ben köztársasági képviselő lett. 2004-ben legyőzte az addigi demokrata párti polgármestert, Borislav Novakovićot, és Újvidék első női polgármestere lett, ahogy a tartomány nyolcvanéves történetében most ő az első női kormányfő.
A kétezres évek elején belső feszültségek miatt lemondott a Szerb Radikális Pártban betöltött alelnöki tisztségről, 2007-ben pedig távozott a pártból, ahonnan 2008-ban véglegesen kizárták – részletes magyarázat nélkül. 2008-ban megalapította saját pártját, a Néppártot, amely végül 2012-ben beolvadt a Szerb Haladó Pártba. Gojković itt rögtön elnökségi tag lett, 2014-ben pedig a köztársasági parlament elnökévé választották.
Elnöklése alatt számos kritika érte a nemzetközi intézmények részéről, a Freedom House és az Európa Tanács is felhívta Szerbia figyelmét arra, hogy a parlamentben észrevehetően a haladók vannak előnyben, az ellenzéket alig hagyják szóhoz jutni.
Gojković 2020-tól művelődési miniszter lett, 2022-től a kormány alelnöke is a miniszteri funkció mellett. 2024 május 8-án tartományi kormányfővé választották.

Radikális nézetek, gondolatok Srebrenicáról

1995. július 15-én, három nappal a srebrenicai mészárlás megkezdését követően Maja Gojković, aki akkor a Szerb Radikális Párt alelnöke volt, a következőket nyilatkozta:
– Üdvözöljük a Szerb Hadsereg gyors reakcióját, amelynek köszönhetően végre felszabadult a szerb Srebrenica, és amelynek köszönhetően a muszlim terror egyik legfontosabb gyújtópontja hunyt ki.
A srebrenicai mészárlás áldozatainak száma ma sem végleges, de a halottak száma eléri a nyolcezret.
Gojković hatalmas botrányt kavart azzal is, amikor 2015-ben Iránban tett látogatása során a hidzsáb legszigorúbb formáját kötötte magára annak ellenére, hogy a protokoll ezt nem várta el tőle. A civil szféra akkor rámutatott, ezzel Gojković rossz üzenetet közvetít a nők felé, és támogatja a radikális nézeteket. 


Maja Gojkovic ismét támogatja Irán testvéri népét, Szerbia leginkább szabadságszerető barátját - ezzel a bejegyzéssel került fel ez a kép az X-re 2023 októberében

Maja Gojkovic ismét támogatja Irán testvéri népét, Szerbia leginkább szabadságszerető barátját – ezzel a bejegyzéssel került fel ez a kép az X-re 2023 októberében

Kéttucatnyi ingatlan, gyanús ügyletek

A KRIK oknyomozó portál a politikus vagyonának adatbázisában részletesen bemutatja, hogy az évek során milyen vagyonra tett szert Gojković.
A táblázatból látszik, hogy több újvidéki lakása, háza van, ebből több a város szűk központjában, ezen kívül földek, szőlőskertek tulajdonosa is. Az épületek között vannak olyanok is, amelyek nem rendelkeznek építési engedéllyel.
Maja Gojković a figyelem középpontjába került akkor is, amikor Újvidék polgármestereként a helyi autóbuszállomás építése során megkárosított egy hazai kivitelezőt.
2014-ben bűnvádi feljelentést is tettek ellene, valamint a volt tartományi kormányfő, Igor Mirović ellen, azzal az alapos gyanúval, hogy szándékosan késleltették az autóbuszállomás felújítását, és ezzel 400 millió dinárral megkárosították a költségvetést, vagyis a polgárokat.
Maja Gojković testvére is ügyvédként dolgozik egyébként, s ügyfelei között több kétes hírű üzletember és maffiózó is szerepel a KRIK szerint.

A civilizációs előrelépéstől az elfogadhatatlan javaslatig

Juhász szerint viszont nem kell félteni Gojkovićot, mert a nem kitaposott utak számára nem ismeretlenek.

Az újvidéki báni palota, ahol a képviselők is üléseznek

Az újvidéki báni palota, ahol a képviselők is üléseznek (Forrás: Internet)

Az ellenzék képviselői nem voltak jelen Maja Gojković megválasztásánál, így tulajdonképpen vita sem volt.
Ezt maga Maja Gojković nehezményezte is az első kormányfőként tett sajtónyilatkozatai alkalmával, mint mondta, ott volt a lehetőség, mégsem élt vele az ellenzék, hogy érvekkel alátámasztva vitázzanak a kormányról.
Branislav Ristivojević, az Új Demokrata Párt képviselője szerint Gojković megválasztása elfogadhatatlan, tekintettel arra, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a Vajdaság.
A Szabad Polgárok Mozgalma úgy véli, hogy Gojković politikai karrierje idején csak Vajdaság autonómiájáért nem küzdött, minden másért igen, vezetésével pedig a tettek hiánya lesz a jellemző a tartományra.
A Népi Mozgalom és az Ökológiai Felkelés is megjegyezte, hogy Gojkovićra a köztársasági parlament elnökeként a csengője kapcsán emlékeznek, amivel szavaztatta a képviselőket. Miniszterként csak papíron maradt emlékezetes, abban viszont biztosak, hogy ha komolyan veszi a szerepét, akkor az szomorú nap lesz Vajdaság számára.
Mi lesz így a tartomány sorsa?
– Az, hogy a tartományi kormány elnökének jelöltek, elsősorban az elért eredményeim elismerése, és annak a bizonyítéka, hogy a személyes tettek tanúskodnak a leginkább az ember értékeiről, a nemi, nemzeti, vallási vagy bármilyen hovatartozástól függetlenül

– mondta Gojković, aki szerint mindez bizonyíték arra, hogy elkötelezett az általános társadalmi reformok iránt, és hisz az emberi egyenjogúságban.A radikálisok öreganyja bejelentette, hogy a fő célja a megkezdett infrastrukturális projektek befejezése lesz, más prioritásokként pedig a nemi egyenjogúságot, a kulturális intézmények fejlesztését és a környezetvédelmet jelölte meg.
Az, hogy Maja Gojković került a Vajdaság kormányának élére, tulajdonképpen csak logikus folytatása annak, ami az utóbbi időben gyakorlattá vált a Szerb Haladó Párt részéről.
Egy évtizeddel ezelőtt még a multikulturalizmus volt a dísze az éppen akkor európaivá vedlett, tegnapelőtt még radikális nézeteket valló haladóknak, most 2024 tavaszán azonban az éppen távozó Igor Mirović már nyíltan szerb Vajdaságról beszélt, amikor a Szabadkai Népszínház felújítását dicsérte.
S míg a szerb-magyar barátságot éppen történelmi jelzővel illetik, addig több mint egy évtized sem volt elég arra, hogy a tartománynak a szerbiai költségvetésből járó hét százalékot kiharcolja az éppen uralkodó koalíció.
A Topolyán megszervezésre kerülő Tolerancia-táborok közben véget értek, a szerb gyerekek pedig angolul beszélgetnek a magyar gyerekekkel, ha egyáltalán hajlandók szóba állni egymással. Ez ma a vajdasági realitás azon felül, hogy a srebrenicai népirtást üdvözlő kormányfője lett a tartománynak. 

https://balk.hu/2024/05/09/radikalis-visszarendezodes-a-vajdasagban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése