2024. május 30., csütörtök

A háború kitörését követően a Fidesz képviselői markánsan Moszkva és Peking pártjára álltak az EP-ben

A Szabad Európa honlapja

2024. május 30.

Jó reggelt kívánunk!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Political Capital: Kimutatható a fideszes EP-képviselők orosz- és Kína-barátsága

Az ukrajnai háború előtt a magyar EP-képviselők pártállástól függetlenül következetesen támogatták a Kreml-kritikus javaslatokat, az inváziót követően azonban a Fidesz delegáltjai már markánsan Moszkva és Peking pártjára álltak, szakítva a korábbi gyakorlattal – derül ki a Political Capital friss kutatásából.
 

Körösényi András: Orbán Viktor volt pont olyan, mint most Magyar Péter

A politikatudós úgy látja, hogy a közmédiás EP-listavezetői vita megrendezése komoly változást jelez, s a kampányszakemberek azt gondolhatják, hogy inkább vitatkoznak Magyar Péterrel, hátha meg lehet fogni. Orbán Viktor nem nyilvános eseményeken kampányol: lehet bármekkora rutinja, de akármikor megdobhatják paradicsommal.
 

„Nem volt világos, hogy milyen alapon utasít a kancellár bármire” – elindult a Corvinusról elbocsátott tanár munkaügyi pere

Május 29-én volt az első tárgyalás a Corvinusról tavaly, egy vizsgabotrány után elbocsátott tanár, Ádám Zoltán munkaügyi perében. A bíróság meghallgatta a felperest, és az alperes képviselői is kérdezhették az ügyről Ádámot. A következő, július eleji tárgyaláson az egyetem megbízott rektorát, Szabó Lajost is meghallgatják majd. A kirúgott tanár önkormányzati képviselőjelöltként indul a júniusi választáson.
 

Úgy „meggyorsították” ötmilliárd forintból a Szeged–Röszke vasút fejlesztését, hogy csak 2025 végén lesz kész a szerződés szerint

2023. október 23-án akarta átadni Szijjártó Péter a felújított Szeged–Röszke vasutat, de erre máig nem került sor. Átnéztük a beruházás kivitelezői szerződéseit, és érdekes, a V-Hídnak kedvező, az adófizetők számára hátrányos módosulásokat találtunk.
 

Házkutatást tartottak egy európai parlamenti dolgozónál orosz befolyásolási kísérletek ügyében

A rendőrség átkutatta az érintett alkalmazott otthonát, valamint brüsszeli és strasbourgi irodáját is. Az eljárás része az orosz befolyásolási kísérletek ügyében indult nyomozásnak.
 

Svédország további több mint egymilliárd eurós katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A stockholmi kormány 1,3 milliárd euró értékű segítségnyújtási csomagot jelentett be, továbbá azt is, hogy felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, ugyanis a fókusz most az amerikai gyártású F–16-osok hadrendbe állításán van.
 

Vlagyimir Putyin egykori testőrét nevezte ki az orosz államtanács titkárává

Az orosz államfő a nemrég a Kreml tanácsadójává választott Alekszej Gyumint nevezte ki a közhatalmi szervek munkájának összehangolására létrehozott testület élére. 


Amit még tudni érdemes

Több száz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületben, ha akarnak, szavazhatnak is (Magyar Hang)

800 magyar származású venezuelait jelentettek be egy egyébként 77 férőhelyes idősotthonba az I. kerületben. Az önkormányzati választás miatt ez érdekes lehet, hiszen ezek az emberek, ha akarnak, szavazhatnak is. Márpedig egy kevesebb mint 3000 fős körzetben a 800 voks akár döntő is lehet.
 

Hiába állítja Szijjártó, az EU nem akar és nem is tud kötelező európai sorkatonaságot bevezetni (Telex)

Szándék sincsen erre, de az Európai Uniónak amúgy sem lenne semmiféle joga kötelező sorkatonaság bevezetésére. A biztonság- és védelempolitika túlnyomórészt nemzeti hatáskör.

Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése