2024. május 14., kedd

Az EU-nak tett ígéretek ellenére az állam továbbra is évekig halogathatja a közérdekű adatok kiadását

A Szabad Európa honlapja

2024. május 14.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Úgy kedvezett Brüsszelnek a kormány, hogy magáról sem feledkezett meg
A közérdekűadat-perek gyorsítását ígérte meg a kormány egy évvel ezelőtt az európai uniós pénzekért cserébe. Úgy könnyített a procedúrán, hogy új szabályokat is hozott. Ennek értelmében az adatgazda állami szerv mellett tőkeerős magáncégek, vagyis az „üzleti titok” érintettjei is beavatkozhatnak a perbe. Eközben a gyorsítás sem minden esetben jött össze, ha akarja, az állam évekig halogathatja a közérdekű adatok kiadását.

El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől
Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is – legalábbis erre utalnak a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok és részben nyilvánosan is elérhető információk.

Polgári nyomásgyakorlásra készülnek a gödi civilek, ha nem áll le a Samsung gyár
Ugyan a bíróság immár több mint két hete lényegében felfüggesztette az akkumulátorokat gyártó gödi Samsung SDI Zrt. környezethasználati engedélyét, az üzem mégsem állt le. Az eljárást kezdeményező Göd-ÉRT egyesület szerint a kormányhivatal fellebbezett a döntés ellen, azonban annak nincs halasztó hatálya. A Szabad Európa kérdéseire sem az illetékes hatóság, sem a gyár nem válaszol több napja.

Az orosz elnök menesztette régi szövetségesét a védelmi miniszteri tisztségből
Vlagyimir Putyin bejelentette Szergej Sojgu leváltását, akinek az irányítása alatt számos bírálat érte az utóbbi évek során az orosz hadsereget a súlyos ukrajnai veszteségek és a harctéri sikerek elmaradása miatt.

Heves összecsapásokról számolt be az ukrán elnök
Az ukrán hadsereg intenzív harcot folytat a jelentős túlerőben lévő orosz megszálló csapatok ellen két határ menti körzetben – közölte Volodimir Zelenszkij, aki szerint a keleti és az északkeleti határnál is próbálják feltartóztatni a komoly szárazföldi offenzívába kezdő ellenséget.
 
Amit még tudni érdemes
Vigyázzon, a gázszámla hazudik! (Válasz Online)
A lakossági számlákon narancsszín mezőbe nyomtatva tudatják velünk hónapról hónapra, hogy mennyit spóroltunk a gázon, hála a rezsicsökkentésnek. A számítás egy egészen bizarr képleten alapszik. Az MSZP frakcióvezetője augusztus óta küzd az átverés ellen, most egy pert is nyert az ügyben, de a történet bőven túlmutat a konkrét eseten.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése