2024. május 18., szombat

A Srebrenica-határozat elutasítása miatt Bosznia felfüggeszti a Magyarországgal kötött megállapodást

 A Srebrenica-határozat elutasítása miatt Bosznia felfüggeszti a Magyarországgal kötött megállapodást

2024. május 18. 10:48 

Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma úgy döntött, hogy nem folytatja a tudásátadásról, illetve a diplomaták képzéséről szóló akcióterv végrehajtását, amelyet a boszniai külügy kötött Magyarország külgazdasági- és külügyminisztériumával, és amelynek célja az uniós csatlakozás elősegítése, közölte az említett boszniai tárca.

A megállapodást idén március 6-án írta alá Elmedin Konaković, a boszniai diplomácia vezetője, illetve Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Konaković pénteken nyílt levelet intézett Várhelyi Olivérhez, az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosához.

– A sajtóból értesültem, hogy önök is csatlakoztak a szerb elnök szégyenletes propagandájához. Önöktől azért azt vártam, hogy komoly és emberséges hozzáállást tanúsítanak a Srebrenicában történ népirtásra vonatkozó határozattal kapcsolatban. Tisztsége miatt, amelyet betölt, tudnia kell, hogy szavai súlyosak és fájdalmasak, különösen azért, mert azok ellentétesek az egyetemes emberi értékekkel, az erkölcsi normákkal, a nemzetközi joggal és az ENSZ egyezményekkel – írta levelében Bosznia-Hercegovina külügyminisztere.

Hozzátette, a határozat lényegében véve az igazság és a tartós béke kiépítésére irányul, mivel a térségnek éppen erre van szüksége.

– Ez a népirtás áldozatai miatt íródott. Az a tragédia és az a szörnyűség miatt, amit ők átéltek. Mert nekik is joguk van erre a jelképes, megkésett igazságszolgáltatásra. A nemzetközi törvényszékek már elítélték az elkövetőket és azokat, akik a népirtásban felelősek, összesen 1500 év börtönbüntetésre ítélték. Ez nem politikai kérdés, hanem civilizációs értékrend és mindenekelőtt emberiesség kérdése. A népirtás áldozataitól elvitatni azt a jogot, hogy legyen saját emléknapjuk, nemcsak elhibázott, de civilizálatlan döntés is. Aggasztó, hogy nyilvános megszólalásaiban egy teljes nép kollektív bünösségét sugalmazza azáltal, hogy nyilatkozataiban Aleksandar Vučić szavait idézi. Az ő kitalált összeesküvés elméleteinek a célja, hogy destabilizálják a térséget és elvonják a figyelmet azoktól a sólyos kérdésekről, amelyekkel Szerbia szembesül. A retorikát átvenni azoktól, akik érmekkel tüntetik ki a népirtás miatt elítélt hóhérokat, önöket visszafordíthatatlanul a történelem sötét oldalára helyezi. Mitől akarja Vučić és Dodik mellett Ön is megvédeni a szerb népet? Attól a határozattól, amely egyetlen szóvel sem említi őket? A határozat szövegéből önnek sikerült olyat is kiolvasnia, amit abban nem ír. Olvassa el azt figyelmesen – üzente nyílt levelében Konaković.

Az ön álláspontja – teszi hozzá a külügyminiszter – nyilvánvalóan nem az európai nemzetek, és nem is a bizottság álláspontját tükrözi.

– Ezért megkérdem Öntől, kinek az álláspontját ismertette, amikor ebben a témában felszólalt Belgrádban? – vonta kérdőre a bővítési biztost a bosnyák külügyminiszter.

– Csak néhány nappal az Ön felszólalását követően Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterének helyettese nyilvánosan rótta le tiszteletét a srebrenicai népirtás háborús bűnükért elítélt felelőse előtt. Mit gondol, vajon ez a módja a közös jövő építésének és a térség tartós békéje megteremtésének? Azt az elméletet, hogy a határozat destabilizálná a térséget, azok találták ki, akik tagadják a népirtást, éltetik a háborús bűnösöket, és talán a jövőre nézve is vannak hasonló szándékaik. Pont emiatt kellett volna Önnek is, európai biztosként, európaiként, emberként támogatnia ezt a határozatot – olvasható Elmedin Konaković Várhelyi Olivérhez írt nyílt levelében.

https://szmsz.press/2024/05/18/a-srebrenica-hatarozat-elutasitasa-miatt-bosznia-felfuggeszti-a-magyarorszaggal-kotott-megallapodast/


Kapcsolódó írás:
Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg a Srebrenica-határozatot
https://szmsz.press/2024/05/15/szijjarto-magyarorszag-nem-szavazza-meg-a-srebrenica-hatarozatot/, 2024. május 15. 12:53

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése