2024. május 29., szerda

Orbán Viktor következetes: Magyarország mindig a gyilkosok oldalán áll


Ács Dániel

Május 28., 20:23

Slobodan Miloševiċ volt jugoszláv elnök tárgyalásán, 2005 június 1-jén levetítettek egy videót. A felvétel 1995. július 15. és 19. között készült. Az látható rajta, ahogy szerb katonák Trnovo falu határában, Srebrenicától nem messze hat hátrakötözött kezű, a félelemtől lebénult fiút és férfit rángatnak le egy teherautóról. A szerbek a foglyokat először egy árok partjára fektetik, majd felállítják őket, és négyet hátulról lelőnek. A még élő kettővel az árokba dobatják a holttesteket, majd velük is végeznek. „Mindjárt lemerül az akku, de ti csak dolgozzatok”, mondja a kamerás. „Ez beszart” – mondja az egyik szerb katona. „Mit remegsz, a kurva anyádat” – rúg bele egyik, még élő áldozatába egy katona. A szerb katonák és rendőrök hasonló körülmények között végeztek a több mint 8000 bosnyák férfival.

A magyar kormány tagadja a srebrenicai népirtást, tagadja a második világháború utáni legsúlyosabb tömegmészárlást, és megtagadná az ártatlan áldozatoktól és rokonaiktól, hogy az ép ésszel felfoghatatlan tragédiájukra emléknappal emlékezzen a világ. Csak így lehet értelmezni, hogy Magyarország május 23-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén Észak-Koreával, Nicaraguával, Belarusszal, Szíriával, Kínával és Oroszországgal együtt nemmel szavazott arra a javaslatra, hogy hivatalosan is népirtásnak minősítsék az 1995-ös bosnyák fiúk és férfiak ellen elkövetett tömeggyilkosságot és a nagyjából 20 ezer nő ellen elkövetett nemi erőszakot. A magyarok, ahogy sok más ország tette, tartózkodhattak volna, ha csupán arról lenne szó, hogy az időzítést nem tartják megfelelőnek a javaslatra, de nem, mi az egyértelmű tagadást választottuk.

 

Állókép a később feliratozott Skorpiók videóból: „Ha elcseszed a filmet, te leszel a következő!” – fenyegetik tréfásan a kamerát kezelő katonát társai, miközben a kivégzőhelyre kísérik a hat srebrenicai civil menekültet. Forrás: Lazar Stojanović: The Scorpions, A Home Movie (Blinken OSA Archívum, Filmtár)

A végül sikeres szavazásnak szimbolikus jelentősége volt. A Ratko Mladić vezette boszniai szerb alakulat bűneit a hágai Nemzetközi Bíróság már évtizedekkel ezelőtt mindenki számára elérhető bizonyítékok alapján népirtásnak minősítette, és ennek jegyében hozta meg ítéleteit. Orbán Viktor Srebrenica-tagadása Magyarországon nem okozott döbbenetet. Már csak azért sem, mert a magyar miniszterelnök nem csupán a szerb elnökkel ápol bensőséges baráti viszonyt, hanem a boszniai Szerb Köztársaság elnökével Milorad Dodikkal is, aki nyíltan tagadja a srebrenicai gyilkosságokat. Korábban úgy nyilatkozott, hogy: „Találjanak nekem egy embert, aki Srebrenicában halt meg”. 

 

Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren (Forrás: SNSDDodik Twitter)

Ebben, és a hasonló alapvető civilizációs, egyetemes emberi kérdésekben Orbán Viktor és csapata következetes: Magyarország mindig a gyilkosok oldalán áll.

Emlékezetes, hogy 2023 szeptemberében Alijev azeri elnök csapatai megtámadták Hegyi-Karabahot. Sokakat megöltek, és szinte mind egy szálig elüldözték az évszázadok óta ott élő örményeket, majd nekiláttak egy ősi keresztény kultúra minden nyomát eltüntetni a területről. Ebbe a templomok lerombolása is belefért. Miután Alijev elnök bevonult az erőszakkal kiürített Hegyi-Karabahba, és megtaposta a zászlójukat, Orbán Viktor meglátogatta és sok sikert kívánt az elnöknek a rombolás utáni újjáépítéshez, és mély tisztelettel gratulált a térség stabilizálásához: „Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!” 

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább! Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

https://444.hu/2024/05/28/orban-viktor-kovetkezetes-magyarorszag-mindig-a-gyilkosok-oldalan-all?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése