2024. május 29., szerda

Szakértő: Nem biztos, hogy a jelen jogállamisági helyzetben Magyarországot felvennék az EU-ba

 A Szabad Európa honlapja

2024. május 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Bíró-Nagy András: „Magyarország bot a küllők között Európa félperifériáján”
Ha Magyarországon nem lesz politikai változás a következő években, akkor az utóbbi két-három évhez hasonlóan állandósuló konfliktusok mellett továbbra is rendkívül nehézkes lesz a hozzájutás az európai uniós forrásokhoz – véli Bíró-Nagy András elemző. A Policy Solutions igazgatójával EU-tagságunk elmúlt húsz évéről beszélgettünk.

Minden, amit tudni lehet a Kínával aláírt tizennyolc megállapodásról
Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásán tizennyolc megállapodást írtak alá a két ország vezetői. Annak jártunk utána, pontosan miről szólnak ezek, és mi valósulhat meg belőlük. Kína fontos dolgokat építene Magyarországon, ehhez hitelt is adna, és hozná az otthon már bevált propagandáját is.

Hónapokig nem kezdett semmit Mészáros Lőrinc cége a „vas nélküli vasbetonnal”
Tavaly február elején már többedszerre jelezték az R-Kord Kft.-nek, hogy több helyen komoly minőségi kifogások merültek fel a GSM-R vasúti beruházás kivitelezésével kapcsolatban, azonban ennek ellenére az Építési Minisztériumnak még április közepén is levélben kellett kérnie a céget a kijavításukra.

DK: Megindulhat a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen
Összegyűlt a szükséges számú aláírás az Országgyűlésben, és így elindulhat a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben kezdeményezett megfosztási eljárás – közölte Dobrev Klára, a DK-s EP-lista vezetője. Szerinte az államfő erkölcsi és politikai bukása már megtörtént, csak a közjogi van hátra.

Mit jelentett be Írország, Norvégia és Spanyolország a palesztin államról?
Spanyolország, Írország és Norvégia kedden hivatalosan is elismerte a palesztin államot, jóllehet Izrael, amely egyre inkább elszigetelődik a nyolcadik hónapja tartó gázai konfliktusban, dühösen reagált erre. A három ország abbéli reményét fejezte ki, hogy döntésük felgyorsítja a tűzszüneti erőfeszítéseket.

Belgium is egymilliárd eurót ad Ukrajnának – Zelenszkij folytatta európai körútját
Az ukrán elnök újabb egymilliárd eurós katonai segélyre kapott ígéretet hazája Oroszország ellen vívott háborújához – a másodikra két napon belül az Európai Unióban tett villámkörútján.
 
Amit még tudni érdemes
Navracsicstól Rogánig: az állami kibervédelem tündöklése és kopása (444)
Az állami kibervédelmet 2010 után kezdték központilag megszervezni, állandó küzdelmek közepette ugyan, de hatékonyan és nemzetközileg is elismerten működött 2015-ig. A NATO-ban és az EU-ban is élen jártunk, de mára a nemzetközi együttműködés lehetőségei sokkal korlátozottabbak.

Itt az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyija: a kormány 580 milliárdot fizet ki titokban Tiborczéknak (Válasz Online)
Egy egész metróvonal kijött volna abból a legalább 580 milliárd forintból, amit a kabinet titokban kifizet három – épp fejlesztés alatt álló – „kis” kormányzati negyedért a beruházási stop idején.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése