2024. május 15., szerda

Újabb lista, amelyen együtt szerepel a VMSZ-es és a radikális jelölt

  

A VMSZ lakossági fóruma Verbászon 2024. május 14-én (balról jobbra): Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke, Kovács Elvira, a párt köztársasági képviselője, valamint Bógáncs Andrijašević Lívia, a Verbász holnap nevet viselő lista jelöltje (Fotó: Kovács Elvira/Facebook)

2024. máj. 15. 13:11

Nemcsak a belgrádi önkormányzati választásokon indul közös listán a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Radikális Párt jelöltje: az Aleksandar Vučić – Verbász holnap elnevezésű listán is szerepel egy VMSZ-es és két radikális párti jelölt.

A VMSZ Bógáncs Andrijašević Líviát jelölte, aki a tizedik helyen található a harminchat nevet tartalmazó listán, míg Bojan Japundža a tizenhetedik, Aleksandar Polovina pedig a harmincnegyedik helyen szerepel.

Kovács Elvira, a szerbiai köztársasági parlament alelnöke, a Pannon Televízió tudósítása szerint a következőket mondta Verbászon a kampányrendezvény során:

„Az ilyen helyzetek mutatják, hogy mennyire fontos, hogy fenntartsuk a koalíciót, az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Vannak olyan önkormányzatok, ahol sajnos már önállóan nem tudunk képviselőt bejuttatni. De mivel az a fontos, hogy minden egyes magyar, vajdasági magyar be tudjon kopogni magyar képviselőhöz, itt a Szerb Haladó Párt listájáról indul befutó helyről Líviánk, aki mindig szívvel lélekkel képviselte az itteni magyarság érdekeit, elsősorban az oktatás, az óvodai oktatás területén végzett munkájával, harccal bizonyította ezt többször is.”

A lista nevében – csakúgy, mint a belgrádi választási lista esetében – megtalálható Pásztor Bálint, a VMSZ elnökének, és a háborús bűnökért Hágában jogerősen elítélt Vojislav Šešelj, a vajdasági magyarokat egy szendviccsel kiűzni akaró soviniszta csetnikvajdának, a Szerb Radikális Párt vezetőjének a neve.

Pásztor Bálint a belgrádi lista közzététele után a következőket írta:

– Igen, a választási lista nevében szerepel például Vojislav Šešelj, Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Miloš Vučević és az én nevem is.  Ha az ellenzék tömbösödik, így kell tennie a hatalmi koalíciónak is. Nincs itt semmi látnivaló, megspórolom a liberálisoknak és az oknyomozóknak a „nagy leleplezést”, amire Pressburger Csaba, a Magyar Szó 2011-ben leváltott főszerkesztője a következőképp reagált:

„Szerintem meg ettől a Pásztor–Šešelj-összeborulástól minden tisztességes, a józan eszét és emlékezőképességét még őrző vajdasági magyarnak borsódzik a háta és felfordul a gyomra, mert megbocsáthatatlan és elfogadhatatlan eszmék és tettek bocsáttattak meg és fogadtattak el általa – ha tetszik, ha nem: a vajdasági magyarok nevében. Meggyőződésem, hogy Csubela Ferenc, Kasza József, de talán még Pásztor István is – ha élnének – mélységesen elítélnék, amit most tett a VMSZ vezetése az ő politikai hagyatékukkal – egy tál lencséért, azaz egyetlen önkormányzati képviselői helyért cserébe.”

https://szmsz.press/2024/05/15/ujabb-lista-amelyen-egyutt-szerepel-a-vmsz-es-es-a-radikalis-jelolt/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2vfwDn4qUCaqEG6deszzEZCfSi30MDmWdCPAHeyeHPcAcWqtvXGAbNaqU_aem_AQCo_-HxT_f2_4kwu7XBzemPPryO9XDiwxGzhfN4RuJ4WVLnkD-KBZf2TF9aH7MJVTYt_1Dd6_xDIvdjKOvemSy4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése