2024. május 2., csütörtök

A húszéves magyar EU-tagság mérlege pozitív, de bőven akadtak elpuskázott lehetőségek

A Szabad Európa honlapja

2024. május 2.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Húsz éve az Európai Unióban: mintagyerekből bezzegország
Magyarország húszéves EU-tagságának mérlege akkor is túlnyomórészt pozitív, ha a csatlakozáshoz fűződő várakozások egy része illúziónak bizonyult, bőven akadtak elpuskázott lehetőségek, és a blokk fejlődési iránya sem feltétlenül találkozik a magyar igényekkel és elképzelésekkel.

Sokat segített az EU, de az áttörés elmaradt – húsz év számokban
Magyarországon töretlenül népszerű az Európai Unió, ahonnan rengeteg pénz érkezett a gazdaságba. A támogatás még úgy is jelentősen hozzájárult hazánk gyarapodásához, hogy nem sikerült hatékonyan felhasználni. Elmaradt az áttörés azokon a területeken, amelyek a hosszú távú fejlődést biztosítanák, és a szegénység sem csökkent. Interaktív ábrákon mutatjuk be az elmúlt húsz év számait.

Kecskére káposztát: a VII. kerületi önkormányzat a bulinegyed nagyvállalkozóira bízta, ki lehet nyitva éjfél után
Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint megegyeztek, egy civil szervezet szerint viszont összefonódtak a bulinegyed cápáival, akik ráadásul egy másik civil formáció mögé bújva akár a képviselő-testületbe is bejuthatnak. A környéket egyesek lakhatatlannak tartják, és a főváros nem segít abban, hogy a létező szükségletekre felelő vigalmi negyed ne csak fél négyzetkilométerre koncentrálódjon, és hogy a terhei jobban szétterüljenek a városban. A helyi önkormányzat elvileg mediál, de mások szerint lefeküdt a vállalkozóknak, ami nem lenne meglepő a rendszerváltás utáni önkormányzati politikában.

Orosz katonák ezrei dezertálnak a háború elől, de nincs hová menniük
Ha az a kérdés, hogy halál vagy egy golyó a lábba, Jevgenyij az utóbbit választja. Az ukrajnai háború kitüntetett orosz hőse arra kérte bajtársát, hogy óvatosan célozzon, kerülje a csontot. Az érszorítók már elő voltak készítve. Az ezt követő fájdalom volt az ár, amit Jevgenyij fizetett az esélyért az új életre. Több ezer orosz katonához hasonlóan ő is dezertált.

Egyesek szerint Szerbia Belgrádban a családi ezüst elvesztését kockáztatja a Kushner-beruházással
A belgrádi szerbek és a délszláv háború emlékművéhez közel állók csalódottan reagáltak arra a hírre, hogy szerb tisztviselők meglepően előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Donald Trump vejével, Jared Kushnerrel a NATO-bombázások egyik legismertebb szimbólumának átalakításáról.
 
Amit még tudni érdemes
A kormány bankjától kapott hitelt Hernádiék cége, ami elég a spanyol Talgo megvételéhez (24.hu)
A finanszírozást tekintve olyasféle technika sejlik fel, amit a Vodafone-bevásárlásnál láttunk: az anyagi hátteret készpénz, illetve hitel formájában nagyobbrészt állami szereplők (a Corvinus Zrt., az Eximbank Zrt.) bocsátják rendelkezésre, a szerzemény többségi része pedig végül magánkézbe kerül.

Év elején leállt az államfői kegyelmezés, azt pedig senki nem árulja el, előtte hányszor írta felül az elnök a miniszter javaslatát (HVG)
Az idei első negyedévben egyetlen kegyelmi kérvényről sem döntött az államfő, sem Novák Katalin, sem Sulyok Tamás. 

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése