2024. május 24., péntek

Ángyán József: A kormány „intézményes földrablás” keretében játszotta ki baráti nagyvállalkozóknak a földeket

 A Szabad Európa honlapja

2024. május 24.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A kormány köreihez került az állami földbirtokok jelentős része – elkészült az utolsó Ángyán-jelentés
Intézményes földrablásnak hívja egy korábbi Orbán-kormány volt államtitkára, Ángyán József a Földet a gazdáknak programot. A szakember az elmúlt években megyénkénti bontásban mutatta be, hogyan kedvezett sok esetben a helyi gazdák helyett a jó kapcsolatokkal bíró kádereknek, nagyvállalkozóknak az állami program. Ángyán József 2012 januárjában mondott le államtitkári pozíciójáról, majd a Fideszt is otthagyta, és független országgyűlési képviselő lett. Most az eddigi elemzéseit összefoglaló és lezáró országos jelentést írt a Fidesz-kormányok állami földprivatizációjáról.

Amikor először hátrált meg az Orbán-kormány az uniós pénzért: a deficiteljárás titka
Nem csak hogy ismét deficiteljárás fenyegeti Magyarországot, de a megindítása ráadásul soros európai uniós elnökségünk idejére, vagyis az év második felére eshet. Az előző ilyen intézkedés 2013-ban ért véget, amikor kilenc év huzavona után a magyar kormány három hónap alatt megtalálta a megoldást.

„Egy halottnak nem mindegy, ki temeti el?” – A megtagadott utolsó kívánság
Legalább három elhunyt szatmári férfi utolsó kívánságát tagadta meg a Református Egyház tiszteletese az elmúlt egy évben. A gyászoló Farkas Lajos családja szerint: a férfi bűne az volt, hogy közte volt azoknak, akik feljelentettek egy esperest is, mert az elöljáró törvénytelenül oszlatta fel a vallási közösségüket és csavarta ki a kezükből a négymilliárdos iskolájukat. Történet egy kisváros összetartó vallási közösségéről, amely a semmiből felépített egy iskolát. Történet egy vallási közösségről, amit később darabjaira cincáltak és történet egy iskoláról, amit szép szavakkal elvettek.

Második szakaszban a szuverenitásvédelmi törvény miatt folyó EU-s eljárás
A második szakaszba léptette csütörtökön az Európai Bizottság a magyar szuverenitásvédelmi törvény miatt még februárban megindított eljárást, két hónapot adva az Orbán-kormánynak a korrigálásra. A Szuverenitásvédelmi Hivatal sorsa valószínűleg az Európai Bíróságon dől majd el.

Gulyás Gergely: Hétköznapi hekkertámadás volt a külügy elleni, nem kerültek ki érzékeny adatok
Az ukrán háborús helyzetet értékelte legutóbbi ülésén a kormány – tájékoztatott Gulyás Gergely, de a Miniszterelnökséget vezető minisztert főleg a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szembeni orosz hekkertámadásról és a Sulyok Tamás államfővel kapcsolatos DK-s vádakról kérdezték az újságírók.

Legalább hét civillel végeztek orosz rakéták Harkivban
Orosz rakéták csapódtak be Ukrajna második legnagyobb városába, az északkeleti Harkivba, a támadás következtében legkevesebb hét civil életét vesztette. Az ukrán hadsereg a nagyobb létszámú és jobban felszerelt orosz csapatok intenzív támadásait próbálják visszatartani.
 
Amit még tudni érdemes
Gulyás a szavakkal játszik, amikor azt mondja, bizalmas adatok nem kerültek külföldi kézbe (444)
Ez nem jelenti azt, hogy érzékeny, titkosszolgálati szempontból fontos adatokat ne szerezhettek volna meg az orosz titkosszolgálatok. A lap által megismert dokumentumok épp arról tanúskodnak, hogy rengeteg ilyet szerezhettek.

Rogán Antal most végképp kettétörte a valóságot (Telex)
Az utóbbi hetek két legfontosabb ügyének kommunikációs kezelésében az az új elem a Fidesz részéről, hogy a lehető legmagasabb szinten szálltak be a valóság tagadásába. Ez eddig sem állt távol a fideszes propagandagépezettől, de arra mindig figyeltek, hogy az ilyesmiből a súlyosabb esetek ki legyenek szervezve a Megafonnak, a CÖF-nek, vagy a kormánybarát sajtónak.

Szinte minden mutató szerint tovább hanyatlik a magyar közoktatás (HVG)
Nő a tanárhiány és az egyházi iskolák térnyerése, csökken a tanulók eredményessége. Egyre több a korai iskolaelhagyó, akik közül sokan nemhogy nem tanulnak tovább, de nem is dolgoznak.

Orbánék nemcsak kínai rendőrök, hanem megfigyelő kamerák telepítését is engedik Pekingnek (24.hu)
Nem nyilvános megállapodás született a magyar és a kínai vezetés között, hogy fejlett AI-val, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat is telepíthetnek Magyarországra – írta a lap a Vsquare hírlevele alapján.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése