2024. május 31., péntek

A VMDK a legerélyesebben elítéli az újvidéki székhelyű Szerb Vasút Foglalkozás - Egészségügyi Intézet gyakorlatát

Közlemény 
 
Nem beszél szerbül? Hozzon magával hivatalos szerb-magyar fordítót!
A felirat az intézet tolóablakánál (Facebook)
Óbecse, 2024. 05. 31. 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a legerélyesebben elítéli az újvidéki székhelyű Szerb Vasút Foglalkozás - Egészségügyi Intézet gyakorlatát, mi szerint azok, akik nem beszélik az állam hivatalos nyelvét, azok hivatalos szerb-magyar fordítóval jelenjenek meg a tolóablakuknál ügyintézésük során! 

A VMDK ezt súlyos sértésnek és durva  diszkriminációnak tartja, hiszen Újvidéken a magyar nyelv egyenrangú, hivatalos használatban lévő nyelvnek számít! 
Ezen felül törvénytelen követelés is, hiszen az ide vonatkozó törvények szerint nem az ügyfél köteles fordítót, illetve magyarul is beszélő ügyintézőt biztosítani, hanem annak a szervnek,ahová a polgár fordul! 

A VMDK felszólítja Fremond Árpádot, az MNT elnökét, Juhász Bálintot a Tartományi Képviselőház elnökét,  valamint a tartományi polgárjogvédő (ombudsman) kisebbségi jogokkal megbízott helyettesét Nyilas Mihályt, ítéljék el az esetet és azonnal cselekedjenek a nyelvhasználati törvény betartatásának érdekében! 

Ellenkező esetben ezt is a „soha jobb” szerb-magyar barátság és a haladókkal való koalíciós kényszer gyakorlati megnyilvánulásának fogjuk elkönyvelni. 

VMDK Press

Forrás:
 

Nem beszél szerbül? Hozzon magával hivatalos szerb-magyar fordítót!

Nem beszél szerbül? Hozzon magával hivatalos szerb-magyar fordítót! 
A felirat az intézet tolóablakánál (Facebook)

2024. május 31. 8:47 

Akik nem beszélik Szerbia hivatalos nyelvét – ami a szerb, hivatalos szerb-magyar fordítóval jelenjenek meg – ez a felirat áll a Szerb Vasút Foglalkozás-egészségügyi Intézete tolóablakán, s nem, nem Közép-Szerbiában, hanem a tartományi székvárosban, Újvidéken.

Vajdaságban összesen több mint 25 kisebbségi közösség él, és nemcsak a szerb a hivatalos nyelv, többek között Újvidéken sem.

A helyi önkormányzatokon kívül a magyar nyelv hivatalos használatát a Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma is szavatolja, mely kizárólag a tartományi közigazgatásra, tartományi intézményekre és tartományi közvállalatokra vonatkozik, áll a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos Nyelv- és Íráshasználati stratégiájában.

Újvidéken egyébként az államnyelv, vagyis a szerb mellett a magyar, a szlovák és a ruszin is hivatalos használatban számító nyelvnek számítanak.

Amennyiben nyelvi jogsértést tapasztal, jelentse azt a Magyar Nemzeti Tanács Zsebtükör szolgáltatásán keresztül.

https://szmsz.press/2024/05/31/nem-beszel-szerbul-hozzon-magaval-hivatalos-szerb-magyar-forditot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése