2024. május 27., hétfő

Forintmilliárdokat költött a magyar kormány a vajdasági magyarokra az elmúlt nyolc évben

 A magyar kormány az elmúlt nyolc évben jelentős összegeket fordított a vajdasági magyar közösség támogatására a Prosperitati Alapítványon keresztül, a napokban 4,07 millió euró támogatást osztott ki 385 pályázónak. Ugyanakkor a támogatások politikai motivációi és a botrányok is rávilágítanak arra, hogy elvárásokat is támasztanak a „szerencsés nyertesekkel” szemben, és ezt nem igen rejtik véka alá

A mesterséges intelligencia ezt a képet generálta a cikkhez, amely a forintmilliárdok szétosztásáról szól
A mesterséges intelligencia ezt a képet generálta a cikkhez, lelke rajta

A mögöttünk álló héten, valószínűleg nem véletlenül, éppen a Vajdaságban is esedékes helyhatósági választási kampány kellős közepén, valamint az Európai Unióban sorra kerülő európai parlamenti választások idején kötött szerződést a Prosperitati Alapítvány, ezúttal 385 pályázóval 4,07 millió euró, vagyis másfélmilliárd (1.540.089.780) forint értékben. 2016 és 2021 között a 12 körben az alapítvány csaknem 60 pályázatot hirdetett meg, ez 8411 pályázót, és csaknem kétszer annyi, vagyis 14.257 nyertes pályázatot jelent. Összesen 29,4 milliárd dinár (251,7 millió euró, vagyis 96.670.922.400 forint) összegben döntöttek a támogatási pénzekről, aminek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része pedig kedvezményes hitel. Aztán 2021 után csend lett, a mentorprogram folyt, de nagyobb pénzösszeg nem jött a Vajdaságba, mindenki tűkön ülve várta, lesz-e folytatása a gazdasági fejlesztési programnak vagy sem. Lett. Éppen 2023-ban, a szerbiai köztársasági választások kiírását megelőző napokban írtak ki pályázatokat, s arról éppen fél évvel később, most májusban, a következő kampányidőszakban hoztak pozitív döntést.

Hova mentek a forintmilliárdok?

A Prosperitati Alapítvány 2020-ig 55 pályázati kiírást jelentetett meg 10 pályázati körben, mezőgazdaság, turizmus, falusi házvásárlás és vállalkozásfejlesztés kategóriákban. Az első és második fejlesztési ciklusban eddig összesen 15.696 pályázat érkezett be, amelyből 14.163 támogatott.

Összeadva a kis-, közepes- és nagyértékű projektek számadatait, a projektek összértéke eddig több mint 118,3 milliárd forint (37,2 millió euró). A megítélt vissza nem térítendő támogatás értéke több mint 57,7 milliárd forint (17,8 millió euró).

A Prosperitati Alapítvány fennállása óta 2020-ig 1110 családi ház került megvásárlásra, továbbá több mint 5000 ha termőföld, áll az alapítvány 2020-as munkajelentésében. 400 új vállalkozás indult el és fejlődött, 550 új munkahely megnyitásra és megtartásra került.

A korábban megvalósított nagyléptékű beruházások kapcsán összesen 720 új munkahely megnyitását vállalták a pályázók a 2019. év végéig.

Az Átlátszó azonban részletesen rámutatott arra, hogy az első években hogyan részesítették előnyben a vajdasági “nagykutyákat”, vagyis hogyan tömték ki pénzzel az egyébként is befolyásos vállalkozókat. A tizenkét vajmagyar nábob című cikk 2022 márciusában jelent meg, s arra szeretne rámutatni, mennyire aránytalanul osztották szét a támogatásokat, és hogyan jutottak eurómilliókhoz kétes hírű üzletemberek is.

Botrányok az integrátorok körül

2021 után aztán kínos szünet következett. Tekintettel arra, hogy a gazdák és a fiatal párok is főként elégedettek voltak a támogatásokkal, hiszen tulajdonképpen csaknem ingyen juthattak falusi házhoz – a Vajdaságban ugyanis az azt megelőző időszakban, még az ingatlanárak robbanását megelőzően igen könnyen lehetett 10–15 ezer euróért családi házhoz jutni falun.

Miután folyamatosan érdeklődtek a polgárok, a közvélemény és a sajtó is, mikor várható újabb kiírás, 2021 októberében végül Pásztor István, a VMSZ volt elnöke arról beszélt, hogy fél éven belül várható kiírás – ebből végül semmi nem lett, de az interjúban azt is ecsetelte, hogy a koronavírus-járvány, a magyarországi uniós pénzek megvonása és a jövőre esedékes választások következtében történt “költségvetési megvalósulás” miatt nem volt az elmúlt időszakban új pályázati kör.

Amellett, hogy nem volt újabb pályázati kiírás, botrányok is övezték a Prosperitati Alapítványt. Az integrátori rendszer bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes a gazdák körében, s a legtöbben sajnos nem voltak elégedettek a feltételekkel.

A legrosszabbul azok jártak, akik azzal a Seb-Agrar Kft.-vel kötöttek szerződést, amely azóta is csődeljárás alatt áll. A 2011-ben alakult vállalat 2017-ben is jelentős támogatást kapott a Prosperitati Alapítványon keresztül, repceolaj-feldolgozó üzemet akart nyitni, a meglévő 15 alkalmazott mellé még 20 munkavállalót tervezett felvenni.

Hiba merült fel viszont valahol útközben, a Seb-Agrar nem kapott időben hitelt, s 2020-ban már ott tartott, hogy nem tudott fizetni az átvett terményért a gazdáknak.

A Seb-Agrar Kft. tulajdonosát végül 2021-ben tartóztatta le a szerb rendőrség, mert két bankot is megkárosított, méghozzá mintegy 675 ezer euróval. A megkárosított gazdák terményét végül a csonoplyai Agroturs Kft. vállalta át, de a kifizetések ott is nagyon nehézkesen zajlottak.

Újabb pályázatok 2023-ban

A Prosperitati Alapítvány 2023 októberében 3 új pályázati kiírást jelentetett meg: falusi házak vásárlására, erre a teljes keretösszeg 500 millió forintnak megfelelő dinár volt.

A második pályázat eszközbeszerzésre vonatkozott, de kizárólag mikro- és kisvállalkozások számára, 2 milliárd forinttal azonos dinár értékben.

Végül a mezőgazdasági fejlesztések, amelynek szintén 2 milliárd forintnak megfelelő dinár volt a keretösszege, vagyis összesen 11.708.820 euró értékű pályázati kiírásról van szó, amelyből ezúttal 4,07 millió euró, vagyis 1.540.089.780 forint értékben írtak alá szerződéseket.

A mostani pályázatok előnye az, hogy kizárólag mikro- és kisvállalkozásokat támogattak, így a korábban emlegetett nagykutyáknak ezúttal nem jutott támogatás.

Mégsem feltétel nélküli a támogatás?

Az, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztő programja mögött esetleg más szándék is áll, már 2016-ban sem volt titok. Akkor ugyanis, Bús Ottó, a párt akkori intézőbizottságának elnöke szó szerint a következőt mondta:

– Néha vannak pillanatok, és ez az október másodikai ilyen pillanat, amikor az embernek egy kicsit vissza is illenék adni azért a sok mindenért, amit kapott.

https://balk.hu/2024/05/26/forint-milliard-prosperitati-vajdasag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése