2024. május 22., szerda

A vajdasági magyarok demográfiai jövőképe

 A vajdasági magyarok demográfiai jövőképe
 
2024. május 21. 21.37

Újvidék - Badis Róbert doktorandusz, az Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke tartott hétfőn este előadást az újvidéki Tudósklubban. A vajdasági magyarok demográfiai jövőképe elnevezésű előadás részeként Badis Róbert több évtizedes távlatban számolt be a születések számának alakulásáról a vajdasági magyarok körében. video icon

Badis Róbert doktorandusz elsősorban a 2002 és 2022 közötti időszakot vizsgálta, és kutatásai során a Köztársasági Statisztikai Hivatal eddig még nem közölt adatait is felhasználta. A számok lesújtóak. A vajdasági magyarság fogyásának mértéke az elmúlt évtizedekben felgyorsult, 2011 és 2022 között csaknem 70 ezer fővel csökkent a számunk. Beszédes adat lehet az is, hogy 2022-ben például 1333 magyar gyermek született a tartományban.

Badis Róbert, elnök, Identitás Kisebbségkutató Műhely:

Az alacsony gyermekvállalási kedv folyamatosan jelen van a 70-es évektől, de tovább is, napjainkban is jellemző. Az elvándorlás a 90-es években, illetve a 2010-es években egy nagy érvágás a vajdasági magyarságnak, tömeges volt az elvándorlás, és egy harmadik ok az asszimiláció, ami a vegyes házasságokon keresztül megy végbe.

A gyermekvállalási kedvnek nem csak gazdasági dimenziói vannak, legalább ennyire fontos az ezzel kapcsolatos társadalmi értékszemlélet is – fogalmazott az előadó.

Badis Róbert, elnök, Identitás Kisebbségkutató Műhely:

A társadalmi miliő nem annyira családbarát, ha megnézzük az oktatási, az egészségügyi rendszert, ha megvizsgáljuk a kérdést a társadalom különböző alrendszerei szempontjából, akkor nincs a támogató háttér, ami a fiatalokat ösztönözné.

Az előadássorozat témái az idei Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó legégetőbb, legaktuálisabb kérdéseiből állnak össze. A következő eseményen pedagógiai-pszichológiai interdiszciplináris kérdésekről hallhatnak az érdeklődők a Magyar Nyelvű Tanítóképző Kar három tanárától – mondta el Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke.

https://rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/a-vajdas%C3%A1gi-magyarok-demogr%C3%A1fiai-



Video:
https://www.youtube.com/watch?v=rQshzMXD2OE
 
2024. május 21. 22:01
Tegnap este sok mindent megtudtunk múltunkról, jelenünkről, jövőnkről Badis Róbert szociológus egzakt kutatási eredményei alapján. Köszönjük!
A vajdasági magyarok fogyatkozását (az utóbbi mintegy 10 évben 70.000 magyarral lett kevesebb) három faktor okozza: becslések szerint 45% természetes fogyatkozás (a gyermekvállalási kedv lecsökkenése nyomán), 40% elvándorlás, és 15% asszimiláció/beolvadás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése