2024. május 1., szerda

Húsz évvel ezelőtt az egész ország együtt örült az EU-csatlakozásnak, azóta sem volt ilyen

A Szabad Európa honlapja

2024. május 1.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Így örült mindenki az Európai Uniónak húsz évvel ezelőtt
Húsz évvel ezelőtt csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz, azóta nem volt ilyen súlyú esemény hazánk életében. Akkor az egész ország együtt örült valaminek; azóta sem volt ilyen. Több ezer kapcsolódó eseményt tartottak. Csak a kormány több mint ezer rendezvényt támogatott, az ellenzéki Fidesz négyszáz helyen ünnepelt. A legérdekesebb programok közül válogattunk a hídcsomagolástól kezdve a galambröptetésen át az ingyenebédig. Szijjártó Péter az MSZP-s Balogh Józseffel alkotott párost a győri „közéleti pingpongderbin”.

A szülészeti erőszak egyik leggyakoribb fajtája Magyarországon a felesleges császározás
A világon a legtöbb császármetszést Latin-Amerikában végzik, azonban ettől nem sokkal maradnak el a magyarországi adatok. Itthon átlagosan minden második-harmadik születés császárral végződik. Igaz, a valós, magyarországi intézményekre vonatkozó számokról csak sejtések vannak, alig van nyilvánosan elérhető információ róla. Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja volt, de sem a kórházi szakemberek, sem a magánnőgyógyászok nem nyilatkoznak szívesen a témában. A kecsup.hu riportja három kecskeméti eseten keresztül igyekszik bepillantást nyújtani a császármetszéssel szülő nők által megélt tapasztalatokba.

Illetékes EU-biztos: A jelenlegi költségvetés már nem lesz elég
Az EU költségvetésért felelős biztosa nem híve a helyreállítási források felhasználására adott határidő meghosszabbításának, de rokonszenvez az elképzeléssel, hogy a régiók érdekeinek figyelembevétele mellett teljesítményalapúvá váljanak a kohéziós politikai kifizetések. Johannes Hahn néhány lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjúban beszélt erről.

Pécsi Volvo-gate: egymillió eurót töltött valaki bankautomatán keresztül a bankszámlájára
Kétszáz bankjegy fért csak be egyszerre az automatába, így 19 részletben lett befizetve egy számlára majdnem egymillió euró a korábbi – fideszes – pécsi önkormányzat 3,4 milliárd forintos buszbeszerzési ügyében. Tele volt ilyen meglepő részletekkel a Pécsi Ítélőtábla ítéletének indoklása, amely egy órán keresztül sorolta a kifogásokat a Kaposvári Törvényszék tavaly tavaszi, a vádlottakat felmentő ítélete kapcsán.

Schadl bizalmas ügyvédjét indítja a Fidesz egy zuglói körzetben
A korrupcióval vádolt Schadl György régi ügyvédjét és bizalmasát, Garabits Mártont indítja a Fidesz Zugló 10. körzetében. A férfi nevét többször is említik a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiban. Garabits feleségének pár éve közös felszámolócége is lett Schadl idős édesanyjával.

Az Egyesült Királyság idén közel hatezer illegális bevándorlót toloncolna Ruandába
Az Egyesült Királyság várhatóan közel hatezer migránst toloncol ki Ruandába év végéig – mondta egy magas rangú kormánytag, miután a kabinet újabb részleteket tett közzé a vitatott tervről.

Volt titkosszolgálati vezető az új szerb kormányban erős orosz kötődéssel
Szerbia új kormányában helyet kap egy korábbi titkosszolgálati vezető is, aki szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, és akire szankciókat vetett ki az Egyesült Államok – közölte a kijelölt miniszterelnök.
 
Amit még tudni érdemes
Magyarország eltékozolta a történelmi esélyt, 20 évvel az EU-csatlakozás után is a felzárkózás vesztesének tűnik (Népszava)
Nem használtuk ki az EU-csatlakozás nyújtotta lehetőségeket.

Magyarország tavaly az Európai Ügyészség 80 nyomozásában volt érintett (Átlátszó)
Magyarország további másik négy uniós országgal – Dániával, Írországgal, Lengyelországgal és Svédországgal – nem tagja az Európai Ügyészségnek, de ezekből az államokból is érkeztek bejelentések, és ezek az országok is érintettek voltak különböző nyomozásokban.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése