2024. május 26., vasárnap

Jól bevált módszer, megint VMSZ-közeli aktivisták hordják a levélszavazatokat Vajdaságban

A levélszavazatok Vajdaságban ismét a VMSZ közeli aktivisták által kerülnek kézbesítésre, ahogy két évvel ezelőtt is történt. Ez azt jelenti, hogy ezzel a rendszerrel eleve fittyet hánynak a szabályokra, hiszen a CMH iroda nem is hivatalos átvevőhely. Olvassa el a teljes történetet most!

A szabadkai főkonzulátus tájékoztatót adott ki az Európai Parlament tagjainak 2024. június 9-re kitűzött választásáról a Szerb Köztársaságban, értsd túlnyomó részt Vajdaságban élő magyar állampolgárok részére. A tájékoztató linkje a cikkben található, ide technikai okok miatt nem tudtuk beilleszteni
 
2025. május 25.
 
A szabadkai főkonzulátus tájékoztatót adott ki az Európai Parlament tagjainak 2024. június 9-re kitűzött választásáról a Szerb Köztársaságban, értsd túlnyomó részt Vajdaságban élő magyar állampolgárok részére. A tájékoztató linkje a cikkben található, ide technikai okok miatt nem tudtuk beilleszteni (Forrás: Szabadkai Magyar Főkonzulátus)

Úgy tűnik, hiába kavart nagy port két évvel ezelőtt a határon kívüli levélszavazatok ügye, a Magyarországon kormányzó Fidesz és a Vajdaságban regnáló VMSZ úgy gondolta, hogy minden csoda három napig tart, s mivel két évvel ezelőtt minden bizonnyal bevált a módszer, ezért most is „személyesen ők” kézbesítik a június 9-én esedékes európai parlamenti választások levélszavazatait. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus által közzétett dokumentum szerint a szavazatot tartalmazó válaszboríték átadása és leadása háromféleképpen történhet, és ebben nincs benne a Vajdasági Magyar Szövetséghez közeli CMH Egyesület.

Mi történt két évvel ezelőtt?

Két évvel ezelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái és annak a holdudvarába tartozó Concordia Minoritatis Hungaricae Egyesület dolgozói kézbesítették a Magyarországon feladott levélszavazatokat – s úgy tűnik, így történik ez most is. Két évvel ezelőtt márciusban a Szabad Magyar Szó cikksorozatában próbált fényt deríteni arra, hogyan kerültek akkor a Szerb Postától a CMH és VMSZ-es aktivistákhoz a szavazólapok.

Levélszavazat

Kapcsolódó cikk:

Végül csak 2022 júliusában derült ki, három hónapnyi könyörgés, figyelmeztetés után, hogy a Szerb Posta szerződést kötött a CMH-val. Ebből látszott, hogy Dudás Károly és Zoran Đorđević írta alá a szerződést, a Szerb Posta pedig levelenként két dinárt fizetett a CMH-irodának a kézbesítésért.

Vajdaságban mintegy 80 ezer levélszavazási csomag érkezett 2022-ben, vagyis mintegy 1360 eurót fizetett a posta azért, hogy a CMH iroda munkatársai kézbesítsék a borítékokat. Politikusi és állami körökben ez aprópénz, az aktivistának is minden bizonnyal jutott belőle valamennyi, ha egyáltalán jutott.

A szerződésből viszont az a kellemetlenség is kiderült, hogy a Szerb Posta hol adta át az eredetileg neki érkező levélszavazatokat, ez pedig nem más cím volt, mint az, ahol a VMSZ székháza található Szabadkán. A levélszavazatok minden bizonnyal első körben most is a Szerb Postához érkeztek, de hogy valóban így van-e, egyelőre még nem derült ki.

Nemcsak Vajdaságban volt botrány

Két évvel ezelőtt Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Akkor a Transtelex írta meg a botrányt, a zsákot egy anonim olvasó találta meg Jedd (románul Livezeni) község határában.

Már kitöltött szavazólapokról volt szó, néhányon az is látható volt, kikre adták le a voksukat azok, akiknek végül a szemétben landolt a szavazatuk – egyiken jól látható, hogy a szavazó az ellenzéki listát, másikon, hogy a Mi Hazánkat x-elte be.

Az ellenzék a határon túli levélszavazatok megsemmisítését kérte, az RMDSZ felháborodva tagadta, hogy bármi közük lenne az ügyhöz. Ahogyan a VMSZ is tagadta először, hogy a VMSZ aktivistáknak bármi szerepe lenne a levélszavazatok széthordásában (Pásztor István 2022. március 18-án tagadta, hogy az aktivisták vinnék házhoz a borítékokat, de harmadlagos kérdésnek is tartotta, hogy kik kézbesítik azokat).

Európai parlamenti választás – a határon kívüli szavazatok fontossága

Anélkül, hogy lebecsülnénk a vajdasági magyar, vagy általában a határon kívüli szavazót, megállapíthatjuk, hogy valószínűleg kevesen értik pontosan, hogy milyen jelentősége is van az európai parlamenti választásnak, s ehhez mi köze is van a vajdasági átlagpolgárnak, s legfőképp származik-e belőle valami haszna.

Habár a VMSZ ezúttal is képviselteti magát egy jelölttel a Fidesz-KDNP listáján, Vicsek Annamária személyében és kampányolnak is vele tisztességgel, a vége úgyis csak az, hogy a Fideszre kell szavazni, mert különben a határon kívüli magyarságnak annyi, nem jön több pénz a Prosperitati Alapítványon keresztül, háború, éhínség és migránsválság lesz újra. Mit tehet mást a szavazó?

Ezek közül épeszű ember egyiket sem akarná magának, így a Fideszre szavaz. Vagy nem. Annál is inkább van félnivalója a Fidesznek, hiszen a listán ott szerepel a TISZA párt, vagyis Magyar Péter listája, így ezúttal még fontosabbá váltak a határon kívüli „biztosnak vélhető” szavazatok.

„Ne postázzák, vigyék be a CMH-irodába!”

Az újságírókhoz számos ehhez hasonló üzenet érkezett idén május 20-a után, amikor elkezdték kézbesíteni a levélszavazatokhoz szükséges anyagot.

– Személyesen hozzák ki, feltehetően VMSZ-aktivisták. Felkínálják a “segítségüket” a kitöltéshez, majd kiemelik, hogy a kitöltött papírokat ne postázzuk, hanem vigyük be a CMH-irodába, ahol jegyzem meg, kizárólag VMSZ-esek dolgoznak, vagy szóljunk és kijönnek érte. Ezt mondták, amikor arra kértük őket, hogy csak dobják be a levelet a postaládába

– történt mindez Újvidéken, a tartományi székvárosban, értesített minket egy olvasónk.

Velünk hasonló nem történt meg, a levélszavazatokat a postaládában találtuk meg, abban a meggyőződésben, hogy azokat a postás hozta ki. A falvakban viszont házról házra járnak, és ki is használják, hogy az embereknek kényelmesebb azonnal vissza is küldeni.

Nincs itt semmi látnivaló?

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke ugyan kampányindító sajtótájékoztatóján érintette a témát, és akkor azt mondta: arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy május 20-a után várhatók a levélcsomagok, május 20-tól június 9-ig lehet majd szavazni.

– A VMSZ, illetve a CMH iroda aktivistái igény szerint minden segítséget megadnak a szavazni szándékozó polgároknak

– mondta akkor Pásztor, aki egy szóval sem említette viszont, hogy a segítség azt is jelenti, hogy ezúttal is ők viszik házhoz a levélszavazatokat.

A probléma ezzel az, hogy például a Szabadkai Magyar Főkonzulátus által közzétett dokumentum szerint a szavazatot tartalmazó válaszboríték leadása háromféleképpen történhet:

  • Postai úton a Nemzeti Választási Irodának címezve (Budapest 1855, Magyarország), úgy, hogy a levél legkésőbb június 9-én 19 óráig beérkezzen a Nemzeti Választási Irodához,
  • a főkonzulátuson vagy a belgrádi nagykövetségen
  • vagy Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában.
Hivatalosan a levélcsomag kizárólag a választópolgár által előzetesen megjelölt helyszínen és módon vehető át.

Hivatalosan a levélcsomag kizárólag a választópolgár által előzetesen megjelölt
helyszínen és módon vehető át. A teljes dokumentum megtekintéséhez kattinst ide, más alternatíva
elvben nincs!

Ez azt jelenti, hogy ezzel a rendszerrel eleve fittyet hánynak a szabályokra, hiszen a CMH iroda nem is hivatalos átvevőhely!

Ki garantálja, hogy ott biztonságban van a leadott levélszavazat, és a borítékokat nem bontják ki, vagy esetleg nem cserélik le biztos szavazatokra? Mondhatnánk azt, hogy a lehetőség adott, hiszen az, aki tudatos és nem szeretné, hogy levélszavazata esetleg illetéktelen kezekbe kerüljön, maga viszi el a konzulátusra, vagy adja át a postán, hiszen még fizetnie sem kell érte. Mindenki más pedig így is-úgy is odaszavazna, „ahova kell”?

https://balk.hu/2024/05/25/levelszavazat-vajdasag-ep-valasztasok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése