2024. május 14., kedd

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

Prof. Dr. Miroslav Ilić: „Maja Gojković tartományi kormányelnökké választása megalázás és szégyen”!
Avagy „a Nagy Szerbiától Vajdaság kormányáig” – egy politikai karrier négy képben 

A jogurt-forradalom végső felvonása: a tartomány lakossági összetételének 
megváltoztatása, a vajdmagyar és más szavazók folyamatos agymosása ide vezetett.
Isten veled Vajdaság, isten veled Európa!
Facebook[1] 


Juhász Bálint gratulál Maja Gojkovićnak
Fotó: https://www.facebook.com/juhaszbalint82, 2024. május 9. 8:19

 
Maja Gojkovićot, a Szerb Haladó Párt (SNS) művelődési miniszterét választotta a hatalmi koalíció 79 képviselője tartományi kormányfőnek a Tartományi Képviselőház május 8-i ülésén[2].
A Magyar Szó, a VMSZ (Vajdasági Magyar Szégyenpárt) szócsöve erről azt írja, hogy Maja Gojkovićot, „a parlament nagy szavazattöbbséggel választotta vajdasági kormányfőnek”[3]
A „nagy szavazattöbbséget” (a 120 fős Képviselőházban) valójában a haladók, a szocialisták és a VMSZ-es képviselők adták, mivel a négy ellenzéki képviselőcsoport bojkottálta az ülést, a kormányfőről és a tartományi titkárokról való szavazásban az ellenzék nem vett részt, „be se mentek a terembe” [4]

Üresen maradtak az ellenzéki padok (Fotó: 021.rs)

Daniel Kovačić az ülés előtti sajtókonferencián – a Demokrata Párt (DS), az Együtt [Zajedno] és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) nevében – elmondta, „ismét úgy jöttek az ülésre, hogy egy nappal korábban kapták az üzenetet (a megtartásáról – B.A.), napirend nélkül, amiről informális csatornákon szereztek tudomást”[5].

Az ellenzék az ülés előtt azt sem tudta, „kik a tartományi titkárjelöltek”[6]. Prof. dr. Branislav Ristivojević, az NADA koalíció képviselője rámutatott, hogy „az ellenzék az ülés kezdete előtt javasolta az elhalasztását, hogy az ellenzéknek legyen ideje megismerkedni a javasolt titkárok önéletrajzával”[7] (de nem fogadták el – B.A.). – Az előírások be nem tartása ellehetetleníti az ellenzéki szerepvállalást a parlamentben – mondta Ristivojević[8].

Dr. Radivoje Jovović, a DS–Zajedno–PSG frakcióvezetője közölte, „a kollégiumi ülésen tíz percet akartak adni számukra a jelöltlista áttanulmányozására, ami teljesen nevetséges ’gesztusnak’ számít. Gojkovićot a DP körüli koalíció teljesen alkalmatlannak, régi káderek ’újrahasznosítása’ eredményének nevezte[9].

– A Képviselőház ülését írásos formában kell összehívni.

A meghívó tartalmazza az ülés megtartásának napját, óráját, helyét és a napirend javaslatát. Az ülésre való meghívót a képviselőknek legkésőbb tíz nappal korábban kell megküldeni. A meghívóval együtt meg kell küldeni a napirend javaslatára vonatkozó anyagot és az előző ülés jegyzőkönyvét. […]
A Képviselőház ülését az elnök rövidebb, de három napnál nem rövidebb határidőn belül is összehívhatja és ezt az ülés kezdetén meg kell, hogy indokolja – írja a Képviselőház ügyrendjének 81 szakaszában[10].
Jól látszik ebből is, hogy a véemeszes Juhász Bálint képviselőházi elnök – akit az előző ülésen szintén a haladók vezette koalíció „nevezett ki”/jutalmazott meg a tisztséggel[11] – vezette képviselőházi apparátus mennyire tartja tiszteletben a (ellenzéki) képviselőket és a T. Ház ügyrendjét, ha pedig nem ismeri, az még súlyosabb vétség!
 
Maja Gojković kormányfőnek választását Juhász Bálint „civilizációs előrelépésnek” nevezte, mivelhogy személyében első alkalommal került nő a tartományi kormány élére. A közösségi hálón is gratulált neki:
🤝 Ezúton is gratulálok az újonnan megválasztott tartományi kormányfőnek és a kormány tagjainak! Fontos, hogy kormányalelnöki szinten a magyar közösség is részt vesz a munkában.
☝️ Örök igazság: ahhoz, hogy a közösség ügyeit intézni tudjuk annál az asztalnál kell ülni, ahol a döntéseket hozzák!
💬 A kormányfő programbeszédében is kiemelte, s a vitában is elhangzott a magyar - szerb kapcsolatok értéke és jelentősége. Meg kell óvjuk az eddigi eredményeket és építeni kell rájuk![12]

Juhász bejegyzéséből is látszik, hogy a VMSZ az új kormányban – Ótott Róbert okleveles jogász (Zenta, 1984) személyében – kormányalelnöki és oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkári tisztséget kapott. (Az ugyancsak véemeszes Szakállas Zsoltot, aki ezt a tisztséget töltötte be, az ülésen a képviselőház főtitkárhelyettesének választották meg).
Ótott Róbert „2016 júliusától a Tartományi mezőgazdasági víz- és erdőgazdálkodási titkárság helyettes titkári funkcióját látta el”[13]. Ez azt mutatja, hogy a VMSZ-nek univerzális káderei vannak, akik mindenhez értenek egy kicsit, vagyis semmihez eléggé.
A bejegyzésben Juhász ismétli a jó ismert, üres és cinikus véemeszes szlogent, miszerint ahhoz hogy „a közösség ügyeit intézni tudják, annál az asztalnál kell ülni, ahol a döntéseket hozzák!” Miközben ők az „asztalnál ültek”, 70 ezer magyarral lett kevesebb az utóbbi 11 évben! Juhász Bálint szerint ez lenne a „civilizációs előrelépés”?
 

Vojislav Šešelj, Aleksadar Vučić és Maja Gojković
(Fotó: direktno.rs/)

– Maja Gojković tartományi kormányelnökké választása megalázás és szégyen Vajdaság AT-ra nézve, mert a politikai karrierje hozzájárult ahhoz, hogy ma kevesebb nemzeti kisebbségi van, és hogy 2002-óta Vajdaság lakosainak a száma csaknem 300 ezerrel csökkent – mondta felszólalásában Prof. Dr. Miroslav Ilić, a Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) képviselője a Képviselőház ülésén Maja Gojković kinevezése kapcsán[14].
– Maja Gojković a politikai karrierje során mindenre törekedett, csak Vajdaság autonómiájának erősítésére nem, és visszatérése Vajdaság politikai életébe számára a bűntett helyszínére való visszatérés, ezért a Szabad Polgárok Mozgalma nem fog ilyen kormányra és kormányfőre szavazni – tette hozzá.
Ilić emlékeztetett, hogy a kormány, amelyikben Maja Gojković tárca nélküli miniszter volt, Szerbia 1999. évi bombázását okozta, hogy a kilencvenes években, amikor Maja Gojković politikai karrierje kezdődött, a sovinizmus, a háborús uszító politika főkolomposa volt, ő a radikálisok négylevelű heréjének az egyik levele, amikor a bohócok gyilkosokká lettek és magukra haragították az egész világot – írja közleményében a PSG [15].
– Újvidéknek (ahol 2004-ben első nőként lett polgármester – B.A.) a mai napig ki nem fizetett adósságot hagyott, az ő emlékműveként áll a soha be nem fejezett új autóbuszállomás, ami miatt, Aleksandar Vučić beavatkozása után, visszatért a radikális fészekbe – az SNS-be, zárta szavait Prof. Dr. Miroslav Ilić[16].

– Maja Gojković megválasztásával a haladók megmutatták, hogy nincs jobb emberük és visszatértek a múltba. A radikális gyökerekhez való visszatérés pedig az egyetlen lehetőség azok számára, akik Vajdaságot zsákmányként élik meg, polgárait pedig csak statisztikai adatként – írta közleményében Sebők Róbert, a Szabadság és Igazság Párt (SSP) tartományi képviselője, frakcióvezetője.Semmilyen édeskedő beszéddel nem tudják velünk elfeledtetni azt, amit a Mirovićok és Vučevićek tettek Vajdasággal, és azt sem amit Šešelj és Maja Gojković művelt – tette hozzá Sebők[17].

„A politikus figyelmeztetett, hogy a hatalom most még bármit megtehet, de ez nem fog örökké így maradni[18].”


 
A Magyar Szó május 9-ei címlapja
 
A Magyar Szó a május 9-i címlapján (a fasizmus feletti győzelem és Európa-napján) számolt be Maja Gojković kormányfői kinevezéséről és programjáról – a párt hazug, népbutító propagandájával összhangban.
– Juhász Bálint házelnök az ülés után adott nyilatkozatában közölte, maga is civilizációs előrelépésként éli meg, hogy nő vezetheti ezentúl a tartományi kormányt, az elhangzott terveket pedig reálisnak, egyben ambiciózusnak nevezte. Úgy fogalmazott, azok nagyban összeegyeztethetők a Vajdasági Magyar Szövetségnek a programjával. Gojkovićtyal, mint mondta, az előző években is jó együttműködést tudott a magyar párt kialakítani, már meggyőződhettek arról, hogy a kisebbségi kérdések fontosak a számára (?? – B.A.) – írja a lap[19].
Maja Gojković múltbeli káros politikai tevékenységét és a tartományi kormányfői tisztségre való teljes körű alkalmatlanságát viszont a véemeszes politikus és a lap is mélyen elhallgatja. Folytatja a magyar közösség bűnös félretájékoztatását!

A Pásztor Bálint VMSZ elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott helyet az írás, miszerint „folytatódik a tíz éve megkezdett együttműködés” a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között, és hogy Miloš Vučević, az új, haladópárti szerb kormányfő „örül annak, hogy a VMSZ továbbra is részt vesz a kormány munkájában”[20].
Az eredetileg közszolgálati napilapnak ez a száma a junior Pásztorral kapcsolatosan még három (!!) választási propaganda cikket közöl: Az egyiket annak kapcsán, hogy Szabadkán „megtörtént a vízgyár szűrői tölteteinek cseréje”[21] (mintha ez nem a rendes karbantartáshoz tartozna), a másikat arról, hogy Magyarkanizsán „megtekintette (!? – B.A.) a közelmúltban megvalósult beruházásokat”[22], a harmadikat pedig arról, hogy az új pártvezér „a törökkanizsai községbe látogatott” (!? – B.A.) [23].

Folytatódik tehát minden (helyi, tartományi és köztársasági) szinten – a néhai Pásztor István által „kitaposott úton” – a garázda, áruló VMSZ és a SNS frigye, a véemeszes, asztalnál ülő elit javára – a megszégyenített vajdasági magyar közösség hátrányára. Ameddig (el)tűri…
BOZÓKI Antal
__________
[2] A. Latas: Opozicija bojkotovala sednicu jer nisu predstavljeni ministri [A. Latas: Az ellenzék bojkottálta az ülést, mivel nem mutatták be a minisztereket]. Danas, 2024. május 9. 5.
Lásd még: Od Velike Srbije do Vlade Vojvodine. Danas, 2024. május 10. 13., és Ko je Maja Gojković, dojučerašnja predsednica Skupštine? [Kicsoda Maja Gojković a Képviselőház nemrégi elnöke]
[6] Az ellenzék nem tudta előre kik a tartományi titkárjelöltek, bojkottálják az ülést. https://szmsz.press/2024/05/08/az-ellenzek-nem-tudta-elore-kik-a-tartomanyi-titkarjeloltek-bojkottaljak-az-ulest/, 2024. máj. 8. 12:41
[7] Uo.
[8] v-ár: Maja Gojković az új kormányfő. Magyar Szó, 2024. május 9. 1., 4., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.308156/Maja-Gojkovic-az-uj-kormanyfo, 2024. május 8. 13:25
[9] Uo.
[10] Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának ügyrendje. https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=poslovnik
[11] Bővebben lásd a Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16319, 2024. május 9.
[14] (N1) Ilić: Izbor Maje Gojković za predsednicu Vlade Vojvodine je poniženje i sramota [Ilić: Maja Gojković megválasztása a tartományi kormány elnökének megalázás és szégyen]. https://n1info.rs/vesti/ilic-izbor-maje-gojkovic-za-predsednicu-vlade-vojvodine-je-ponizenje-i-sramota/, 2024. május 8. 15:07
[15] Uo.
[16] Uo.
[18] Uo.
[19] v-ár – a 8-as alatti jegyzetben.
[20] P.E.: Folytatódik a tíz év megkezdett együttműködés. Magyar Szó, 2024. május 9. 1., 4., és/vagy https://www.vmsz.org.rs/hirek/sajtofigyelo/folytatodik-tiz-eve-megkezdett-egyuttmukodes, 2024. május 9. 15:08.
[21] B.em: Tiszta víz – életminőség. Magyar Szó, 2024. május 9. 11.
[22] BJK: A tét a települések fejlődése. Magyar Szó, 2024. május 9. 13.
[23] A szórványban még nagyobb összefogás kell. Magyar Szó, 2024. május 9. 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése