2024. május 22., szerda

Bár eddig lényegében csendben volt, valós károkat okozhat a Szuverenitásvédelmi Hivatal

 A Szabad Európa honlapja

2024. május 22.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Ennek a törvénynek nincsen helye egy demokráciában” – értékelések a „szuverenitásvédelem” első hónapjairól
Propagandaintézmény vagy valós fenyegetés a kormányzat túlhatalmával szembeszegülő szereplőkre? A várakozások ellenére a Szuverenitásvédelmi Hivatal a kampányidőszakban – eddig még – lényegében csöndben maradt, de feladata ugyanaz, ami ellen Georgiában tízezrek tüntetnek és Oroszországban börtönbe kerülnek ellenzékiek.

Élet „Brüsszel” után – volt EP-képviselőkkel beszélgettünk
Milyen otthagyni az Európai Parlamentet, és visszailleszkedni a civil (vagy nem is annyira civil) életbe? Nehéz hazaköltözni Brüsszelből? Mekkora egzisztenciális váltást jelent, ha valakinek már nem a képviselői juttatásaiból kell megélnie? Ezekről beszélgettünk volt EP-képviselőkkel.

Az EU azt sem érti, miért kérünk halasztást hulladékügyben
Szédületes levelezést folytatott az Európai Bizottság az Energiaügyi Minisztériummal. Decemberben halasztást kértünk az EU-tól, mert nem tudjuk teljesíteni a hulladékhasznosítási célszámokat – pedig éppen azért adta a kormány a Molnak koncesszióba a hazai hulladékpiac jelentős részét, hogy ezzel ne legyen gond. Pont abban a két anyagáramban – üveg és műanyag – kértünk halasztást, amelynek intézményi begyűjtése szinte teljesen leállt a koncesszió indulása után.

Hoz-e jelentős változásokat Iránban Raiszi halála? A válasz röviden: nem
Ebrahim Raiszi halála után sokan kérdezik, hogy mit jelent ez Irán számára, hoz-e jelentős változásokat Teherán bel- és külpolitikájában. Erre a szakértők rövid válasza: nem. Szerintük az iráni elnök halálának igazi jelentősége az, hogy hatalmi harcot indíthat el a keményvonalasok között.

Döntés született: Az EU Ukrajna felfegyverzésére fordítja a befagyasztott orosz vagyonok nyereségét
Az Európai Unió országai bejelentették a megállapodást arról, hogy a befagyasztott orosz vagyonokból származó profitot Ukrajna katonai támogatására és a háború sújtotta ország újjáépítésére fordítják.

Németországban bíróság elé állították a szélsőjobbos hatalomátvételi összeesküvés vezetőit
Mgkezdődött a pere a német kormány megdöntését célzó, feltételezett szélsőjobboldali összeesküvés vezetőinek. Ez egyike annak a három, egymással összekapcsolódó pernek, amelyekben összesen több mint két tucat gyanúsított van.

Az EU megrótta Koszovót, amiért szerb bankfiókokat zárt be
Az Európai Unió elmarasztalta Koszovót egy szerb bank hat fiókjának egyoldalú bezárása miatt. Szerinte a lépés negatívan befolyásolhatja az Észak-Koszovóban élő szerb kisebbség életét, illetve ezáltal árthat a viszony normalizálásáról folyó koszovói–szerb tárgyalásoknak.

A katolikus egyház nem fenyegeti Kína szuverenitását – közeledést szorgalmaz a Vatikán
A Vatikán tovább folytatta közeledését Kínához: megerősítette, hogy nem jelent veszélyt a kelet-ázsiai ország szuverenitására, és elismerte, hogy a katolikus nyugati misszionáriusok az elmúlt századokban hibákat követtek ott el hittérítő buzgalmuktól hajtva.
 
Amit még tudni érdemes
Orosz hekkerek: a magyar külügy rendszerének feltörése csak a jéghegy csúcsa (Telex)
Akár ügynökök beszervezése előtt használt tippkutatásra, akár egy harmadik ország elleni műveletre is használhatták az oroszok azokat az információkat, amelyeket a magyar külügyminisztérium rendszeréből az elmúlt években kiloptak. Azt a típusú hírszerzést pedig, amit nem a kibertérben folytatnak, újabban egy bécsi bázisról bonyolítják.

Lesújtó jelentés készült, Magyarországon megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatává váló 14 éven aluliak száma (Népszava)
2023-ban több mint 110 ezer veszélyeztetett gyerekről volt tudomása a gyermekvédelmi rendszernek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése