2024. május 10., péntek

Az EU új szankciós javaslatai most először az orosz földgázszállítást is célba veszik

A Szabad Európa honlapja 

2024. május 10.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A guruló rubelekre is lecsapna az új európai uniós szankciós csomag
Az Európai Bizottság által előterjesztett tizennegyedik szankciós lista jól szemlélteti, hogy az EU még messze nem merített ki minden opciót. Az új korlátozó intézkedések első ízben az orosz gázszállítást is célozzák, illetve széles körben tiltanák orosz pénz elfogadását.

Orbán Viktor: A nukleáris iparra is kiterjesztjük a magyar-kínai együttműködést
A tervezett 17.30-hoz képest több mint egy órával később kezdődött Hszi Csin-ping és Orbán Viktor közös bejelentése, amelyen kizárólag a közmédia vehetett részt. Sok konkrétum nem derült ki, a legkézzelfoghatóbb talán az, hogy a két ország együttműködését a nukleáris ipar teljes spektrumára kiterjesztik.

Eközben a Budapesten tartózkodó kínai elnök konvojának útvonalán próbáltak többen tibeti zászlóval tüntetni, azonban a magyar rendőrök és a civil ruhás kínaiak megakadályozták. Ellenzéki politikusok is próbáltak tiltakozni, ők is kaptak figyelmeztetést.

Magyar Péter adománya miatt megpróbálják lejáratni a gyermekszegénység ellen küzdő alapítványt
A nehéz sorsú családokat segítő Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét, L. Ritók Nórát próbálták meg lejáratni cikkekkel és videókkal a kormány üzeneteit támogató oldalakon. Az ok az volt, hogy a szervezet elfogadta (és három családnak továbbította) Magyar Péter elárverezett napszemüvegének árát, amit adományként kaptak. Az alapítvány végül jól jött ki a dologból: még többen küldtek támogatást nekik, látva a kormányközeli forrásoktól induló lejáratási kísérletet.

Polgármester lenne, pedig tavaly még rács mögött volt
Független jelöltként indul a választáson Putnik Lázár. Egy évig volt előzetes letartóztatásban, tavaly februárban helyezték szabadlábra. Újszentiván vőfélyből lett polgármestere tizenhét évig vezette a települést. Korábban elítélték választási csalás miatt is, mivel fantomszerbeket telepített be a faluba a voksaikért. 2022 elején tartóztatták le, a gyanú szerint azért, mert összesen 222 millió forintnyi vagyoni kárt okoztak társaival a magyar költségvetésnek. Bodó Imre regnáló polgármester szerint felelőtlenség elindulnia a választásokon, hiszen tetemes börtönbüntetésnek nézhet elébe.

Nézze meg, merre kampányoltak, járták az országot a pártvezérek!
Térképre tettük a legnagyobb pártok kampányarcainak bő egy hónapos országjárását. Az eredmények alapján nagyon kilóg Magyar Péter kampányintenzitása, igaz, ő csak később tudta elkezdeni.

A szélsőjobb hajnala és a zöldmegállapodás alkonya? – egy hónap múlva tartják az EU-választásokat
Az Európai Unió csütörtökön tartja az idei Európa-napot. Az unalmas ünnepségek helyett azonban most minden szem az egy hónap múlva esedékes választásokra szegeződik, ahol a szélsőjobb meredek felívelésére számítanak, és arra, hogy a közösség eltávolodhat eddigi klímapolitikájától.

Az Egyesült Államok nem szállít olyan fegyvereket Izraelnek, amelyeket felhasználhatna Rafah támadásához
Joe Biden közölte, hogy nem szállítanak olyan támadófegyvereket, amelyekkel Izrael teljes körű offenzívát indíthatna Rafah, a Hamász utolsó nagy gázai fellegvára ellen. Az amerikai elnököt annak a több mint egymillió civilnek a sorsa aggasztja, akik a városban leltek menedékre.

A második világháborús győzelem napja Putyin uralmának pillére
Oroszország csütörtökön látványos, hazafias díszbe öltözött a győzelem napjára. A náci Németország legyőzésének ünnepét Vlagyimir Putyin elnök csaknem negyedszázados hatalma oszlopává és ukrajnai katonai akciója igazolásává változtatta.
 
Amit még tudni érdemes
Épp a soros elnökségünk alatt veszíthetjük el örökre az uniós pénzek egy részét (24.hu)
2024 második felében Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. Ez kiváló lehetőség lenne az Orbán-kormánynak, ám a számos szempontból speciális helyzetünk miatt mégsem várható diadalmenet. A pénzeink megszerzésében például nagyon sokat árt, hogy éppen a következő hónapokban választanak új vezetőket az uniós testületek élére. Ha nem sietünk, a pénzek egy része végleg elveszhet.

Matolcsy Ádám extitkárnője járt el a 15 milliárdos New York-i álomlakás ügyében(Válasz Online)
A Magyar Nemzeti Bank körüli magánbiznisz-rengeteg kulcsfigurái a Matolcsy Ádám, Somlai Bálint és Száraz István által fémjelzett baráti-üzleti közösség, amely immár nemcsak egy amerikai luxusapartman, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlantársasága.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése