2024. május 28., kedd

Magyar Péter kampánykörútjából úgy látszik, hogy megszületett az első igazi hazai ellenzéki populista politikus

A Szabad Európa honlapja

2024. május 28.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Mit mondott Lévai Anikó, miután Magyar Péter leöntötte vörösborral Orbán Viktor ingét? – két nap a Magyar-kampányban
Nyolc Fejér megyei település, a visszakapott reményért hálás rajongók, és egy Facebookra optimalizált, de offline is kiválóan teljesítő, friss politikus: kétnapos riportúton követtük Magyar Péter kampányát.

Egyre több korai iskolaelhagyó, egyre kevesebb háziorvos
A Hintalovon Alapítvány legfrissebb éves jelentéséből kiderült számos egyéb mellett, hogy 2023-ban a gyermekvédelmi rendszer még az elmúlt évekhez képest is sok területen erős visszaesést mutatott.

Fordulat Vodafone-ügyben: a GVH-nak vizsgálnia kell a felvásárlást, borul a nemzetstratégiai címkéjű kivételezés
Egy EU-s precedensítélet lehetőséget ad arra, hogy utólag is vizsgálni és korrigálni lehessen az emberek számára káros felvásárlásokat, még akkor is, ha a kormányzat nemzetstratégiai kivételnek tart valamit. Egy ilyen per már le is zárult, a GVH-nak kötelező lesz vizsgálnia a Vodafone felvásárlását.

A magyarok háromnegyede szerint jó az ország európai uniós tagsága
A magyarok elsöprő többsége – és még fideszesek kétharmada szerint is – előnyös Magyarországnak az EU-tagság egy friss felmérés szerint. A többség még akkor is előnyösnek tartaná a szövetséget, ha Magyarországnak többet kellene befizetnie, mint amennyit közvetlen támogatásokként visszakapna.

Johannes Hahn nem készül a magyarországi határkerítés megtekintésére
Johannes Hahn június második felében valószínűleg ellátogat Magyarországra, azonban Varga Mihály állításával ellentétben nem áll szándékában a határ menti régiók megtekintése – javította ki az Európai Bizottság a pénzügyminisztert.

Megvan a külügy jelöltje: 32 éves gépészmérnök lesz az új magyar űrhajós
A külügy bejelentette, hogy Kapu Tibort fogják befizetni egy amerikai magáncég űrhajóskiképzésére és az azt követő űrutazásra. Az út legnagyobb anyagi nyertese az a néhány kiválasztott vállalat lehet majd, amelyeknek az eszközeit a 32 éves gépészmérnököt felviszi majd az űrállomásra tesztelni.

Litván külügyminiszter: Az EU-nak meg kell kerülnie Magyarország rendszerszintű gáncsoskodását
A magyar kormány szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló intézkedéseket, az Európai Uniónak ezért valamilyen megoldást kell találnia ennek megkerülésére – szögezte le Gabrielius Landsbergis.

Spanyolország további egymilliárd euró értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának
Volodimir Zelenszkij kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Spanyolországban, ezzel is megerősítve hazája védekezését az orosz agresszióval szemben. A segítségnyújtási csomagban bennfentes források szerint amerikai Patriot légvédelmi rakéták, Leopard harckocsik és 155 milliméteres tüzérségi lőszerek is lesznek.
 
Amit még tudni érdemes
A Békemenet napjára eldől, hogy visszalép-e Szentkirályi Alexandra (ATV)
A csatorna kormányoldali forrásai szerint legkésőbb a Békemenet napjára “bizonyosan eldől”, hogy visszalépjen-e Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Vitézy Dávid javára.

Sörözések, titkos klubok, ahol a titkosszolgák beszéltek a külügy elleni orosz hekkertámadásról (Telex)
Ha a teljes politikai képet nézzük, akkor nem alaptalan a nyugati partnerek aggodalma a túlzottan nagy orosz kitettség miatt.

A lakosságszámhoz viszonyítva toronymagasan nálunk költik a legtöbbet Facebook-hirdetésekre az EP-választás előtt (Lakmusz)
A magyarországi facebookos kiadásokat abszolút értékben is csak a nyolcszor népesebb Németország előzi. A Megafon és a Fidesz több pénzért hirdet, mint sok helyen az összes politikai hirdető együttvéve.

A budapesti repülőtér bevételére készül az Orbán-kormány, de a sármelléki légikikötővel sem boldogul (Népszava)
Annyi kudarcot vallott már a kabinet az utóbbi felélesztésével, hogy most már azt is titkolja, pontosan mit vár a legújabb, 2,2 milliárd forintos ráfordítástól.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése