2024. május 19., vasárnap

Miljuš: Izvestaj ODIHR-a potvrdio da nema promena izbornih uslova

18. 05. 2024. 19:15

Misija ODIHR-a za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji u svom izveštaju za period od 30. aprila do 14. maja ukazuje da mediji "nedosledno primenju zakon", da se izbori odvijaju u uslovima dominacije vladajuće stranke i Aleksandra Vučića čije ime je u nazivu svih lista i izražava "zabrinutost zbog moguće kupovine glasova i pritisaka na birače" i tako potvrđuje ono što je jasno svima - da uslovi za organizaciju demokratskih izbora 2. juna ne postoje - izjavio je Branko Miljuš, narodni poslanik i član Predsedništva Stranke slobode i pravde.

- Ovo što piše u izveštaju zapravo znači da vlast nije primenila niti jednu od prioritetnih preporuka ODIHR-a i da su izborni uslovi potpuno isti kao prošle godine - tvrdi Miljuš i objašnjava da usvojene izmene i dopune zakona o biračkom spisku neće izbaciti iz biračkog spiska sve one koje naprednjaci protiv zakona upisuju više od pet godina, nego će ih smanjiti samo za one koji su prijavljeni u poslednjih pet meseci pred decembarske izbore, što je prema svim raspoloživim saznanjima jako mali broj.

- Vlast ovim izborima, koje organizuje pod istim uslovima, pokušava da legalizuje decembarski izborni inženjering pomoću koga je opoziciji otela pobedu u Beogradu, dok u drugim gradovima broj odbornika u Skupštinama nije izraz volje birača nego naprednjačkih malverzacija - ističe Miljuš i zaključuje rezultat svega će biti nova izborna prevara na kraju koje će Vučić i naprednjaci objaviti da imaju isti ili veći broj glasova nego u decembru, jer bi sve drugo bilo dokaz krađe glasova na prethodnim izborima, koju režim tvrdoglavo negira tvrdeći da su ti izbori bili najčisti, bez obzira na jasne dokaze o krađi koje su prikazali opozicija, domaći i međunarodni posmatrači i Evropski parlament.

https://direktno.rs/izbori-2024/527338/miljus-izvestaj-odihr.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése